Архива вести
                   

МЛАДИЋ ИЗ БУЈАНОВЦА ПОКРЕНУО ПРОИЗВОДЊУ КОШНИЦА СРЕДСТВИМА ДОБИЈЕНИМ НА КОНКУРСУ ЕВРОПСКОГ ПРОГРЕСА

29. јун 2017.

Бујановац - Стефан Манасијевић из Бујановца каже да  су новчана средства која је добио путем конкурса Европског Прогреса велика шанса за њега. Бесповратна средства за оснивање сопственог бизниса, односно радње за производњу кошница и рамова, Стефан је добио на конкурсу „Твоја идеја, наша подршка“. Истиче да иако је прошло пола године од како је почео са радом, он успева да се одржи на тржишту и верује да ће се његов посао даље развијати.

„И поред тога што су временски услови овог пролећа били изразито неповољни, остварио сам задовољавајуће резултате. Купци су задовољни квалитетом, тако да поред купаца у Бујановцу и Врању, имам и оне из Гњилана и Куманова“, каже Стефан.

„Одлучио сам да конкуришем јер сматрам да је боље да човек има сопствени приватни посао, пошто је тада у могућности да сам креира обим производње, услове рада и трајање радног дана. Нисам се надао да ће моја идеја проћи, али сам остао затечен бројем пристиглих бизнис планова, јер је из тридесетак општина, које су биле обухваћене програмом, стигло око стотину бизнис планова, што је заиста мало,“ рекао је Стефан.

Процену ризика, анализу тржишта и пласирање производе су неке  од ствари које је, као и преостали 21 млади предузетник који је добио подршку на конкурсу, Стефан је научио од ментора на обукама које је за њих организовао Европски Прогрес.

Европски Прогрес  прати и процес регистрације предузећа и њиховог рада, имајући у виду да су прве године пословања најзахтевније,  објашњавају  из овог програма.

У оквиру јавног позива Европског Прогреса „Твоја идеја, наша подршка”, одобрена је подршка у висини од 183.307 евра, путем које је 22 младих људи из 14 општина са југоистока и југозапада Србије добило опрему и покренуло своја предузећа.

„Европска унија и Влада Швајцарске су подржале младе људе из програмских општина да развију своје пословне идеје и оснују свој посао, што ће позитивно утицати не само на њихове и животе њихових породица, већ и на локалну привреду. Млади предузетници на овај начин дају одличан пример својим вршњацима, а заједно доприносе решавању проблема незапослености у овом сегменту популације,“ рекао је Грем Тиндал, руководилац Европског Прогреса.

По пројекту се додељивало од 2.500 до 10.000 евра. Право на ову помоћ имали су незапослени од 18 до 30 година који живе у једној од општина које су укључене у реализацију програма Европски Прогрес. 

Извор: Јужне вести и Координационо тело