Архива вести
                   

МЛАДИ ЗА ОБНОВУ И ОЧУВАЊЕ ШУМА ДОЛИНА РЕКЕ ПЧИЊЕ

17. септембар 2020.

Врање - Удружење младих „Наш свет, наша правила“ је започело рад на реализацји пројекта  „Млади за обнову и очување шума Долине реке Пчиње“, који је финансијски подржало ресорно министарство.

Циљ овог пројекта је допринос подизању нивоа знања и вештина младих из области заштите животне средине и споровођење активности  за очување природе заштићених подручја ради побољшања квалитета природе и услова живота у локалној заједници, док је циљна група 75-оро деце и младих узраста од 13 до 18 година. Тема пројекта је заштита природе, а област на коју се пројекат односи су заштићена подручја.

У оквиру пројекта ће бити одржан семинар за децу и младе, тродневни камп и акција пошумљавања.

Како је планирано, биће едуковано 75 младих узраста од 13 до 18 година са подручја Пчињског округа, који су заинтересовани за усавршавање у областима заштите природе и очувања заштићених подручја. Семинаре ће водити искусни предавачи из ових области и они ће за учеснике семинара припремити интерсантан, интерактиван и практичан програм.

Након семинара, 30 учесника очекује едукативни тродневни камп. Они најзаинтересованији и најактивнији ће кренути у камп, где ће имати прилику да практично примене научено, да ближе разумеју важност очувања заштићених подручја, као и све потенцијале које Долина Пчиње поседује. Камп ће се одржати у непосредној близини манастирског комплекса „Прохор Пчињски“ током ког ће учесници, уз координацију и помоћ 4 омладинска ментора и 2 стручна сарадника (предавача са семинара), учествовати у садњи цвећа и ниског жбуња, као и у интерактивним радионицама на тему заштићених подручја.

Након тога следи дводневна акција пошумљавања одређених делова планине Козјак садницама горског јавора,  чија је реализација предвиђена у новембру.

Током последње активности, али и током осталих главних активности, Епархија врањска, која је увек била отворена за помоћ и сарадњу са омладином, ће пружати  неизмерну подршку њиховој релаизацији. 

Позивају се сви заинтересовани грађани, а поготово млади, да прате сајт nsnp.org.rs, као и Instagram @nas_svet_nasa_pravila и Fejsbuk stranicu Naš svet, naša pravila, за више информација о пројекту и раду овог удружења.

Извор: ВОМ (Врањски Онлајн Магазин) и Координационо тело