Архива вести
                   

МЛАДИ ИЗ ЈУЖНЕ СРБИЈЕ ПО ТРЕЋИ ПУТ У „YOUTHBUILD“ ПРОГРАМУ

5. новембар 2013.

Бујановац - Мултиетничка група од 48 младих људи из Прешева, Бујановца и Врања је започела шестомесечни програм YouthBuild који ће им помоћи да стекну вештине за лидерство и запошљавање, припреми их за триште рада и мотивише их да буду активнији у својим локалним заједницама.

На свечаном обележавању почетка рада треће генерације, које је одржано у Дому културе у Бујановцу, говорили су градоначелник Врања Зоран Антић , шеф мисије Caritas Luxembourg Предраг Ранић, извршна директорка Грађанских иницијатива Дубравка Велат, секретар Скупштине општине Прешево Авни Алити и координаторка Канцеларије за младе општине Бујановац Вјолца Алиу.

„У земљи у којој је незапосленост младих на високом нивоу, важно је да они имају прилике да стичу што више искуства и вештина како би што пре нашли посао или  можда покренули свој бизнис.“, рекла је
Велат.

Програм, који Грађанске иницијативе спроводе већ трећу годину за редом, помогао је да преко 100 Младих људи из јужне и југозападне Србије стекну вештине потребне за запошљавање и лидерство. Ове Ове године, као и претходних,  млади људи ће научити како да буду активни у својим заједницама, активно траже посао, започну бизнис или напишу пројекат.

Обука ће обухватити енглески језик и вештине презентације, информационе технологије и технике маркетинга.

Овај програм је осмишљен да мотивише младе да организују волонтерске акције којима помажу својим заједницама.

Претходних година, млади Роми, Албанци и Срби заједно су обновили градске паркове, стадион и двориште вртића и поделили хуманитарну помоћ становницима колективних центара за избегла лица.

Активисти „YouthBuild“ програма су уз помоћ предузетника и локалних институција  изградили и 11 рампи за особе са инвалидитетом на прилазима школа и осталих институција у Прешеву и Бујановцу.

Такође су офарбали ограде две основне школе и Домова културе у Прешеву и Бујановцу и мотивисали

суграђане да им се придруже, шаљући поруку да су, кроз заједнички рад у заједници, позитивне промене могуће.

YouthBuild је многима помогао да разбију етничке баријере: „Признајем да сам у почетку имала предрасуде према Албанцима али захваљујући заједничким тренинзима и дружењу почела сам да мењам мишљење.

Још увек се дружимо и лепо проводимо док заједно обилазимо и српске и албанске кафиће, што пре није био случај.“, рекла је Милица Марковић, једна од прошлогодишњих учесница.

Програм „YouthBuild – Едуковани и активни млади“ спроводе Грађанске иницијативе а подржавају Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), Фондација Caritas Luxemburg, YouthBuild International, град Врање и општине Бујановац и Прешево.

Извор: Југпрес и Координационо тело