Архива вести
                   

МЛАДИ АЛБАНЦИ УЧЕ СРПСКИ, МЛАДИ СРБИ АЛБАНСКИ ЈЕЗИК

4. октобар 2019.

Бујановац – Двадесетак младих Албанаца из Бујановца и околине, махом средњошколаца, започело је са ваннаставним учењем српског језика, упоредо са суграђанима из српске заједнице који уче албански.

И за Србе који желе да уче албански и Албанце српски језик, Мисија ОЕБС-а у Бујановцу организовала је бесплатне тромесечне курсеве кроз које ће полазници стећи основне језичке вештине у познавању оба језика, што ће им омогућти лакшу комуникацију и превазилажење језичких баријера.

Курсеви српског језика су се организовали и претходних година, док је учење албанског новина коју ОЕБС нуди по други пут, након циклуса завршеног летос, и како кажу, све је више заинтересованих, различитих старосних категорија и професија.

Жељу младих из албанске заједнице да боље науче српски језик поздравио је председник Националног савета Албанаца (НСА), Рагми Мустафа, који је и присуствовао почетку ових активности.

„Водећи се изреком “Колико језика знаш толико си богат” свакако да поздрављам што млади Албанци имају прилику да унапреде своје знање српског језика, а млади Срби стекну основу у познавању албанског. То су језици наших заједница, ако знају и један и други лакше ће комуницирати, што значи и међусобно разумевање, у сваком погледу“, рекао је Мустафа.

Једна од полазница курса, Љендина Хисени, ученица друге године Средње школе “Сезаи Сурои” у Бујановцу, рекла је да има веллику жељу да боље савлада српски језик.

„Ми наравно учимо српски језик у школи, међутим оно што научимо на часу као да није довољно за свакодневну комуникацију. Овде сам зато што желим да се споразумевам лакше и боље, то ми је велика жеља“, рекла је Љендина.

Албанце српском језику учи професорка у школи “Сезаи Сурои”, Јелена Ранђеловић, док њен колега из школе, професор Хисен Саћипи, подучава српске полазнике курса.

Извор: Бујановачке и Координационо тело