Архива вести
                   

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ОБЈАВИЛО ПОЗИВ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ

18. jануар 2017.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - Министартсво одбране објавило је општи позив за увођење у војну евиденцију грађана Србије који у овој години пуне 18 година. Ову законску обавезу треба да испуне и они који из одређених разлога нису уведени у војну евиденцију, тако што ће се јавити центрима Министарства одбране у својим градовима И општинама.

Центри Министарства одбране ће у мају почети упућивање појединачних позива свима који се нису одазвали.

Од 2011. године од кад је служење војске добровољно и од кад га служе и жене, војну обуку годишње прође између 1.200 и 2.400 младића и девојака. Док је служење војног рока било обавезно, до 20.000 младића је годишње пролазило војну обуку. Како су се геополитичке прилике у свету закомпликовале, уз мигрантску кризу, али и све већу нетрпељивост и тензије на Западном Балкану, све су јачи гласови да се врати обавеза служења војног рока.

У Министарству су истакли да они са Војском Србије непрекидно прате развој ситуације и стање безбедности у региону и свету. Кажу да се разматра могућност поновног увођења обавезног служења војног рока, о чему одлуку доноси Скупштина Србије на предлог Министарства.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело