Архива вести
                   

МИНИСТАРСТВО ДРЖАВНЕ УПРАВЕ И ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ УПОЗОРИЛО ОПШТИНУ БУЈАНОВАЦ, СЛЕДИ ИНСПЕКЦИЈСКИ НАДЗОР

31. август 2017.

Бујановац, Беоаград –   У саопштењу Министарства, између осталог, стоји:

„Апсолутно одбацујемо тврдњу представника општине Бујановац да је Влада Републике Србије на било који начин покушала да манипулише бројем становника на југу Србије. Управо су политички лидери Албанаца неодговорном одлуком да бојкотују попис становништва 2011. године нарушили поверење које се деценију градило на овом делу Србије“.

Истовремено, коментаришући једино доступну албанску верзију новог сајта општине Бујановац, Министарство додаје:

„Свака општина у Србији, ма ко у њој вршио власт, мора да пружа неопходне информације свим суграђанима и читавој јавности, на српском језику и на језику националних мањина који су у службеној употреби. На овај начин бујановачко руководство доводи у заблуду читаву јавност и дискриминише становнике своје општине који не познају албански језик!“

Министарство државне управе и локалне самоуправе послало је упозорење општини Бујановац на доследну примену Закона о службеној употреби језика и писама, Закона о локалној самоуправи и Закона о слободном приступу информација од јавног значаја.

Министарство је оставило рок за отклањање уочених недостатака, након чега ће уследити непосредни инспекцијски надзор и ако се неправилности не уклоне, поступиће у складу са законом.

Извор: Вечерње новости, Бујановачке и Координационо тело