Архива вести
                   

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ НА САСТАНКУ СА ДИРЕКТОРИМА ШКОЛА ЈАБЛАНИЧКОГ И ПЧИЊСКОГ ОКРУГА

12. јун 2014.

Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја, разговарао је јуче у великој сали лесковачке градске скупштине са директорима основних школа из Јабланичког и Пчињског округа о припреми и реализацији мале матуре. Мишљење министра Вербића, као и надлежних у области образовања, је да је све спремно за полагање завршног испита и да би он требало да протекне у најбољем реду.

Састанак је био затвореног типа, а директори основних школа имали су прилику да искажу своје виђење спровођења завршног испита у претходним годинама али и како би завршни испит за ученике осмих разреда могао да се унапреди.

Мислим да је заједнички утисак да желимо да завршни испит постане један нормалан саставни део школовања, а то ће се најбоље видети оног тренутка када нам више не буду биле потребне  полицијске марице да развозе тестове, већ када свако буде радио свој посао како би иначе требао да ради” рекао је министар Вербић.

Томислав Симоновић, начелник Школсаке управе Лесковац, обавестио је министра Вербића о броју ђака и образовних установа на подручју Јабланичког и Пчињског округа, проблемима са којима су школе суочене али и о смањењу броја ученика, што условљава промену уписне политике и појаву технолошких вишкова. 

Горан Цветановић, градоначелник Лесковца, упознао је министра Вербића са активностима које је локална власт, у протеклом периоду, предузимала у циљу стварања бољих услова за школовање основаца и средњошколаца.  Цветановић је рекао да локална самоуправа  прати активности школа и да, у складу са својим могућностима, даје подршку њиховој реализацији.

Ученици основних школа ће малу матуру  полагати 16, 17. и 18. јуна, а око 800 ученика са подручја која су била угрожена поплавама ће малу матуру моћи да полаже у августовском року.

Извор: Танјуг, ТВ Лесковац,  Југмедиа и Координационо тело