Архива вести
                   

МИЛКОВИЋ: ТРЕБАЛО БИ ВРАТИТИ СТАРИ НАЧИН СУБВЕНЦИОНИСАЊА ВЕШТАЧКОГ ОСЕМЕЊАВАЊА

28. септембар 2017.

Бујановац - У Ветеринарској станици Бујановац очекују да локална самоуправа поново врати 15 година стари начин субвенционисања вештачког осемењавања говеда посредством бујановачке Ветеринарске станице.

Уочи Треће изложбе говеда сименталске расе, коју Ветеринарска организује у суботу на стадиону у Бујановцу, Др Миодраг Милковић подсећа да је бујановачка општина, након 15 година, укинула субвенционисано осемењавање крава и покушала да сама дели субвенције.

„ Дуго уходаван начин субвенционисања преко Ветеринарске станице није могао да се превазиђе уведеном променом, зато што су власници имали трошкове око доласка у општину. Субвенционисана су само грла која се осемењавају први пут. Такође, локална самоуправа је укинула субвенције за неуматичена грла и за власнике без пољопривредних газдинастава. Технички, то је представљало трошак и проблем, па је Ветеринарска станица преузела да сама субвенционише сва грла на подручју општине Бујановац, односно трошкове до економске цене како не би били поништени сви ефекти петнаестогодишњег рада са субвенционисањем вештачког осемењавања“, рекао је Милковић.

Он очекује да ће све то потрајати до 31. децембра 2017. године, с обзиром да Ветеринарска намерава да убеди општину Бујановац да врати стари начин субвенционисања.

Извор: Бујановачке и Координационо тело