Архива вести
                   

"МИЛИЈАРДА УСТАЈЕ" ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА У БУЈАНОВЦУ

14. фебруар 2014.

Бујановац - Млади активисти свих националности из Бујановца прикључиће се глобалном покрету “Милијарда устаје” и заплесати у центру Бујановца данас у 12 часова. У акцији ће учествовати више од 30 младих Бујановчана, узраста од 16-25 година.

Акцији „Милијарда устаје против насиља над женама“, удружења Генератор из Врања, прикључили су се и Одбор за људска права из Врања, Грађанске иницијативе и  учесници пројекта Youth Build из Бујановца. Она је организована у сарадњи са Канцеларијом за младе из Бујановца и средњим школама „Свети Сава“и „Сезаи Сурои“ из Бујановца, уз подршку ученика Економско-трговинске и Хемијско-техничке школе из Врања.

Глобална кампања „Милијарда устаје/One Billion Rising”, покренута 2013. године и она позива младе да окончају насиље над женама.

Овом акцијом млади људи са југа Србије, а пре свих девојчице и девојке, Српкиње, Албанке, Ромкиње, као и њихови вршњаци, желе да пруже подршку женама које су преживеле мушко насиље, скрену пажњу јавности на то да је насиље над женама злочин.

Акција се организује у оквиру кампање „Ми-ту“, у склопу пројекта “Изједначи ме!” на територији општина Прешево, Бујановац, Врање и Владичин Хан.

Циљ пројекта је скретање пажње друштва у четири општине на југу Србије на важност поштовања права мањина, борбе против дискриминације и инклузије.

Пројекат се бави мањинским групама које су најдискриминисаније на југу Србије: етничке мањине (албанска и ромска), жене, ЛГБТ популација и особе са инвалидитетом. Пројекат се реализију уз финансијску подршку Делегације Европске уније у Србији, кроз програм ЕИДХР и града Врања.

Извор: Југпрес и Координационо тело