Архива вести
                   

МЕЂУЕТНИЧКА САРАДЊА

17. новембар 2017.

Прешево - Грађевинско предузеће „Саба Белча” из Прешева, које је основано пре 26 година, пример је добре међуетничке сарадње и пословања. Предузеће које гради и одржава путеве и које ће ове зиме чистити од снега друмове у Прешеву, Бујановцу и Врању, запошљава и Србе и Албанце. 

Иако је грађевински посао претежно теренски, радници добро раде и сарађују и у канцеларији предузећа. Мумин, Никола и Александар су задужени за административне послове у фирми. Сматрају да постоји међусобно разумевање Срба и Албанаца који раде у фирми, да нема никаквих предрасуда, међуетничких разлика, нити било чега другог. Посао се дели, тако да свако обавља свој.   Језик им није препрека. Добро се разумеју и у канцеларији и на градилиштима.

Предузеће „Саба Белча” производи бетон и бехатон плоче. Има асфалтне базе на југу Србије и гради и рехабилитује путеве и у српским и у албанским срединама.

Влада Стошић, радник предузећа, каже:

„Знам албански језик, тако да, по потреби, преводим. Кад завршимо посао, одемо на кафу, коју заједно попијемо и дружимо се. Ја идем код њих, они долазе ког мене, што значи да немамо никакавих проблема.”

Далибор Младеновић, руководилац у предузећу, је рекао:

„Био сам шеф градилишта на коме су радници били Албанци. Са њима сам нормално сарађивао и никаквих проблема нисам имао.”

Предузеће има око 60 стално запослених, док током грађевинске сезоне ангажује још  стотинак радника. Има више од 150 грађевинских машина, а пре четири године је од Координационог тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа добило финасијску помоћ за набавку аутоматизоване машине за производњу бехатон плоча. 

Дритон Етеми, директор предузећа „Саба Белча“, каже да су у Прешеву започели радове на изградњи нове кречане и фабрике малтера, лепкова и пелета, у којој ће запослити око 300 радника.  

Поред одржавања путева у Врању, Прешеву и Бујановцу у зимском периду, радници овог предузећа су у претходне три сезоне реконструисали 60 улица у Врању.

Извор: РТС и Координационо тело