Архива вести
                   

МАСОВНА СЕЧА ШУМА У ЗАШТИЋЕНОМ ПРЕДЕЛУ ОКО МАНАСТИРА ПРОХОР ПЧИЊСКИ

5. мај 2015.

У последњих месец дана масовно се сече шума у заштићеном пределу око манастира Прохор Пчињски, којим газдује Врањска епархија. Зелена мрежа југа Србије оптужује Епархију да неплански и без дозволе сече вредно шумско богатство, док у Епархији тврде да све раде по закону и да имају потребне дозволе.

У заштићеним шумама, које је држава поверила Епархији врањској на газдовање, на стотине је посечених стабала храста. Дрвосече су оставиле само пањеве и огољене делове планине. У Епархији врањској, која газдује на 2600 хектара у пределу изузетних одлика у долини Пчиње, тврде да за сечу стабала имају све потребне дозволе. У последњих месец дана посекли су 239 стабала.

„Осим све потребне документације коју имамо, на терен је изашао и шумски ловни инспектор, који је рекао да не постоје никакве препреке за сечу. Та стабла нису наменски сечена за продају, већ због неге шуме“, рекао је Милан Стојиљковић, инжењер шумарства у Епархији врањској. У удружењу Зелена мрежа југа Србије тврде да посечена стабла немају жигове, због чега је немогуће утврдити колико шуме је посечено.

Извор: РТВ Ритам и Коодинационо тело