Архива вести
                   

МАЛОЈ ДАРИЈИ ИЗ БУЈАНОВЦА ПОТРЕБНА ЈЕ ПОМОЋ СВИХ НАС

24. новембар 2023.

За лечење петогодишње Дарије Ташковић из Бујановца, која пати од тешког оштећења очног нерва на оба ока, потребно је око 5 милиона динара за завршетак терапије. Дарији су пре два дана отворени рачуни преко фондације „Покрени живот” на које грађани могу да уплате новац, а могу да помогну и слањем СМС поруке на 222 на 3800.

-Преко Буди хумане фондације прикупили смо 4 од потребних 9 милиона динара, тако да нам је потребно још око 5 милиона динара. Средства ће се од сада прикупљати преко фондације Покрени живот - рекла је Марија Ташковић, Даријина мајка.

Дарија је већ имала три операције, након чега јој се, према речима њене мајке, сваки пут вид поправљао за 10 одсто, тако да сада види 70 одсто на десно око, али је тај проценат много мањи на левом оку и тренутно је око 20 посто.

– Све три операције су урађене у Русији и Дарија их је добро поднела, али ту није крај. Потребне су још три-четири операције да би се проблем потпуно решио - објашњава Дарија мајка.

У другој години живота, Дарији је дијагностикована ретка дијагноза септооптичке дисплазије, због које има тешко оштећење оптичког нерва на оба ока. Операције офталмолошких нерава нису могуће на клиникама у Србији и региону.

Једина нада да Дарија боље види је „Сверус центар за очну и пластичну хирургију” у Русији. Дарија је већ имала три операције у овој клиници у Русији. Препоручено јој је да још неколико пута посети клинику како би се видео напредак.

Због чињенице да Дарија има оштећење вида, она се такође успорено развија, с тим што су јој свакодневно потребни стимулативни логопедски и дефектолошки третмани, који захтевају велике трошкове.

Упркос проблемима кроз које пролази, Дарија је весела и разиграна девојка која воли дружење, музику и игру.

Средства су потребна за операције, специјалистичке прегледе, логопедске и дефектолошке третмане, лабораторијске анализе, лекове, суплементе, услуге превођења, као и за путне трошкове и трошкове смештаја током лечења.

Малој Дарији можемо помоћи слањем СМС поруке 222 на број 3800, али и уплатом новца на динарски рачун 160-6000001723456-72 и девизни: 160-6000001765660-45

ИБАН:РС35160600000176566045, СВИФТ/БЦ: ДБДБРСБГ

Извор: bujanovacke.co.rs