Архива вести
                   

ЛОКАЛНИМ САМОУПРАВАМА ДОСТАВЉЕН ИЗВЕШТАЈ СА ПРЕПОРУКАМА О УСЛОВИМА У РОМСКИМ НАСЕЉИМА

22. мај 2020.

Београд – Заштитник грађана Зоран Пашалић је упутио свим јединицама локалне самоуправе у Србији посебан извештај са препорукама о условима у ромским насељима у ситуацији ванредног стања и примене мера заштите услед пандемије корона вируса.

Посебан извештај, који је урађен у сарадњи са Иницијативом А11 , резултат је посета ромским насељима током ванредног стања и садржи десет препорука за поступање, наводи се у саопштењу Заштитника грађана. Извештај је резултат стања које су затекли током обиласка десет ромских насеља у Београду, Ковину, Панчеву и Костолцу, током ванредног стања у априлу и мају.

„Велики број становника неформалних насеља, којих у Србији има близу шест стотина, нема приступ води, струји нити интернету и нису у прилици да одржавају основну хигијену, а још мање да деци омогуће праћење школске наставе“, наводи се у саопштењу. 

Препоруке заштитника су дезинфекција свих неусловних ромских насеља, посебно оних који имају лоше хигијенске услове, обезбеђивање контејнера за смеће и њихово редовно пражњење, обезбеђивање редовног снабдевања водом и струјом, планирање пакета помоћи у храни и хигијенским потрепштинама у случају новог избијања заразе, обезбеђивање заштитне опреме, маски и рукавица.

У препорукама се наводи и помоћ у бољем информисању становника тих насеља о мерама заштите од заразе, омогућавање одржавања наставе деци на даљину, обезбеђивање што ћешће исплате једнократне социјалне помоћи становницима и остваривање услова да здравствене медијаторке наставе рад.

Јединице локалне самоуправе имају рок од 60 дана од пријема препорука да обавесте Заштитника грађана о активностима које су предузете и плановима за спровођење мера заштите у случају поновног избијања заразе. 

Извор: Dijalog.net и Координационо тело