Архива вести
                   

ЛЕКАРИ НИШКЕ ВОЈНЕ БОЛНИЦЕ ЛЕЧЕ АЗИЛАНТЕ У ПРЕШЕВУ

24. јун 2015.

Прешево - Више десетина азиланата који су данас у Прешеву илегално преко границе из Македоније прешли у Србију збринули су лекари нишке Војне болнице на пункту за тријажу и хитну медицинску помоћ.

Како је објављено на званичном сајту Минисатрства одбране и Војске Србије, реч је о имигрантима из афричких и блискоисточних земаља који границу прелазе у потрази за азилом, а неки од њих, према процени лекара, захтевају озбиљније медицинско збрињавање.   Много је оболелих од туберкулозе, шуге, са вашкама и ранама на стопалима од пешачења. Прети опасност и од избијања епидемије и заразе.

Лекари нишке болнице помагали су на пункту који су сами организовали у близини прешевске полицијске станице.

Због великог прилива имиграната са којим се Прешево суочава претходних дана, ову општину посетио је и министар одбране Братислав Гашић. Министар је предложио и да се прихватни пункт за азиланте, који је до сада био импровизован на простору између џамије и полицијске станице, измести у напуштену фабрику Дуванске индустрије Врање у Прешеву.

Секретар Црвеног крста у Прешеву Ахмет Алими рекао је да новоуспостављени медицински пункт Војске Србије има велики значај будући да су до сада азиланти хитну медицинску помоћ добијали у локалном дому здравља који нема довољне капацитете за тај посао.

Медицински пункт Војне болнице Ниш воде специјалиста интерне медицине потпуковник Тихомир Коцић и трансфузиолог мајор Драган Татић.

Према подацима Министарства одбране, само јуче је границу између Србије и Македоније покушало да пређе скоро 2.000 људи од чега је око 1.600 њих у томе спречено, док су остали успели да се домогну Прешева.

Извор: Политика, Мондо, Радио 21 и Координационо тело