Архива вести
                   

ЛАБОРАТОРИЈА ЗА УЧЕЊЕ СРПСКОГ ЈЕЗИКА У БУЈАНОВЦУ

13. новембар 2013.

У средњој школи "Сезаи Сурои" у Бујановцу, коју већином похађају ученици албанске националности, данас је отворена лабораторија за учење српског језика.

Свечаном отварању присуствовали су председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић, немачки амбасадор у Србији Ханц Вилхем, заменица шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Пола Тиде, председник општине Бујановац Нагип Арифи и председник Националног савета Албанаца Галип Бећири.

Захваливши се донаторима на овом пројекту, директор средње школе Зејни Фејзулаху је рекао да је амбасада Немачке у Србији финансијски помогла отварање језичке лабораторије са 1.347.700 динара, а општина Бујановац са 258.120 динара.

Указујући да је ово његова прва посета Бујановцу, немачки амбасадор Ханц Вилхем је рекао да је отварање лабораторије за српски језик веома важно за ту средину јер доприноси зближавању са људима других култура и националности који овде живе.

"Учење било ког језика је веома важно, али живети у Србији значи да превасходно треба знати српски језик, истакао је Вилхем.

Истичући значај познавања језика земље у којој се живи, заменица шефа Мисије ОЕБС-а Пола Тиде је рекла да отварање језичке лабораторије у овој школи говори о значају српског језика у тој средини.

Језичка лабораторија поседује компјутере и другу опрему која ће ученицима омогућити да усаврше српски језик, а моћи ће да га користи и најмање пет студената који српски језик студирају на Универзитету у Нишу.

Извор: Танјуг и Координационо тело