Архива вести
                   

КУД „КОЛО“ СА ГОСТИМА ПРОСЛАВИЛО 90. РОЂЕНДАН

10. октобар 2022.

Бујановац – Београд -  Великим концертом у Спортској хали “Младост” у Бујановцу, Културно-уметничко друштво “Коло”, најстарије фолклорно удружење у општини Бујановац, обележило је са својим гостима  90 година постојања и рада.

Пред бујановачком публиком наступили су гости из Грчке, Северне Македоније, Бугарске и Владичиног Хана.

Сплетом игара представила се фолклорна група “Македонс” из Гефире у Грчкој, КУД “Панче Пешев” из Куманова, КУД “Граово” из Перника у Бугарској и “Бранислав Нушић” из Владичиног Хана.

Председник КУД “Коло”, Бобан Димитријевић, обраћајући се публици, пожелео је добродошлицу гостима и подсетио да је ово културно-уметничко друштво имало више хиљада наступа широм Србије и Европе, а да је кроз друштво је прошло преко 3000 чланова.

Захвалио се свим пријатељима друштва који су током свих ових година својим донацијама помагали рад друштва.

Поводом обележавања јубилеја, КУД “Коло” је за преко 200 установа, организација, предузећа и културно-уметничких друштава припремило захвалнице.

Бујановачко културно уметничко друштво, основано је давне 1932. године под називом “Полет”, а 1972. године мења име у “Коло”.

Тренутно броји око 300 чланова распоређених у 5 група, од најмлађих до најстаријих.

Највећи успех друштво је постигло 1994 године на Републичкој смотри фолклоре Србије у Смедереву када је освојена Специјална плакета за најбоље изведену кореографију “Бујановачке игре”.

Извор: Бујановачке, Координационо тело