Архива вести
                   

КРКОБАБИЋ: ЗА РАЗВОЈ ЗАДРУГА ОВЕ ГОДИНЕ 825 МИЛИОНА ДИНАРА ОД ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

22. фебруар 2018.

Лесковац - Министар задужен за регионални развој Србије, Милан Кркобабић, најавио је у Лесковцу да ће Влада Републике Србије ове године у развој задруга уложити 825 милиона динара, четири пута више него прошле.

Кркобабић је казао да ће ове године бити подржани оснивање и развој 70 задруга, и оснивање пет сложених задруга које ће омогућти вишу фазу прераде пољопривредних производа.

„Држава ће у отварање сложених задруга уложити до пола милиона евра. Очекујемо да локалне самоуправе пруже логистичку подршку за отварање тих задруга и помогну да се постојећи задружни објекти поново ставе у функцију. Нећемо градити нове зграде", рекао је Кркобабић током посете Земљорадничкој задрузи „Зелена звезда" у Винарцу, крај Лесковца.

„Зелена звезда" је међу 22 задруге којима је држава прошле године дала новац за куповину опреме и механизације.

„Прошле године су само за неколико месеци у Србији формиране 203 задруге. Успели смо да пробудимо свест о потреби удруживања. За пољопривредне произвођаче чији је просечан посед два и по хектара, то је једини начин да ухвате корак с тржиштем", казао је Кркобабић.

Најавио је да ће Влада Србије у наредне три године у развој задруга уложити 25 милиона евра.

„Стигли смо до тачке да, уколико желимо да задржимо на селу људе који се баве пољопривредом, морамо да формирамо задруге. Близу три четвртине укупног становништва живи на селу, и ти људи заслужују да их подстакнемо одређеним средствима", рекао је Кркобабић.

Извор: Бета и Координационо тело