Архива вести
                   

КООРДИНАЦИОНО ТЕЛО ПРОСЛАВИЛО 12 ГОДИНА ПОСТОЈАЊА

17. децембар 2012.

Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа прославило је 12 година од оснивања. Гостима је у Бујановачкој бањи представљен документарни филм о раду Координационог тела. Стипендирање средњошколаца и студената, Школа српског језика за младе Албанце, отварање одељења Економског факултета у Бујановцу, Правног и Економског у Медвеђи, финансирање економских пројеката кроз доделу бесповратних средстава малим и средњим предузећима, само су део рада Координационог тела на подручју општина Прешево, Бујановац и Медвеђа, који је присутнима представљен.

Председник Координационог тела, Зоран Станковић рекао је да ово тело има кључну улогу у помирењу различитих етничких заједница и побољшању економске ситуације. Станковић је нагласио да је економски развој ове три општине предуслов за стабилност региона. Он је додао да је Координационо тело у периоду од 12 година у општине Прешево, Бујановац и Медвеђа уложило 75 милиона евра, док је међународна заједница подржала ове општине са 35 милиона евра.

„Завршићемо пројекат изградње зграде Економског факултета у Бујановцу, другу фазу изградње ванболничког породилишта у Прешеву, наставићемо доделу бесповратних средстава малим и средњим предузећима и покренућемо многе друге пројекте“, истакао је Станковић и истакао да је ове године Служба Координационог тела почела програм подршке развоју малих и средњих предузећа на овом подручју у вредности од 40 милиона динара.

„Наредне године средства за ту намену бити повећана на 60 милиона динара,“ рекао је Станковић.

Председник општине Бујановац, Нагип Арифи, поздравио је рад Координационог тела и нагласио да су резултати у области економског опоравка изостали и изразио наду да ће се у блиској будућности то променити. Арифи је истакао да очекује бољу интеграцију Албанаца у институције и предузећа.

„Налазимо се у Бујановачкој бањи која запошљава 98 радника, од којих само једна Албанка ради овде“ казао је Арифи уз констатацију да се то мора променити.

„Координационо тело требало би у будућности да се постара да положај Албанаца на овом подручју буде још бољи“, рекао је председник општине Прешево Рагми Мустафа.

Председник општине Медвеђа, Слободан Драшковић, заложио се за још већу подршку општинама у области економског развоја.

Координатор ОЕБС-а  за јужну Србију Ерик Ментон, рекао је да је кључни пертнер међународне заједнице на овом подручју Координационо тело.

Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа формирано је 16. децембра 2000. године у Бујановцу на заједничкој седници Владе СР Југославије и Привремене Владе Србије..