Архива вести
                   

КООРДИНАЦИОНО ТЕЛО ДАНАС ОБЕЛЕЖАВА 14 ГОДИНА ОД ОСНИВАЊА

16. децембар 2014.

Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа формирано је 16. децембра 2000. године, на заједничкој седници Владе СР Југославије и Привремене Владе Србије, која је одржана у Бујановцу.

За првог председника Координационог тела изабран је Небојша Човић, тадашњи копредседник Владе Србије, који је на тој дужности остао до средине 2005. године. Садашњи председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа је Зоран Станковић, који је на ту функцију ступио 2. новамбра 2012. године. 

У протеклих 14 годиина у изградњу мира, сигурности, толеранције и квалитетнијег начина живота на југу Србије, посебно у општинама Прешево, Бујановац  и Медвеђа, из буџета Републике Србије, а преко Координационог тела, уложено је око 6,5 милијарди динара. У тој области су већ четрнаест година присутни и бројни донатори и међународне организације, који су уложили знатна средства у ове три општине.

Координационо тело ради у свим сферама и на многим пројектима. Неки од пројеката које је Координационо тело успешно  реализовало укључују стипендирање средњошколаца и студената из ове три општине, давање бесповратних средства малим  средњим предузећима, организовање школе српског језика за младе Албанце из општина Прешево и Бујановац, отварање одељења Економског факултета из Суботице у Бујановцу и обезбеђивање средстава за изградњу зграде тог одељења, као и отварање одељења Правног и Економског факултета Нишког универзитета у  Медвеђи, изградњу ванболничког породлишта у Прешеву, исплату штете настале у поплавама у све три општине и многе друге.

Координационо тело за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа наставиће и даље активно да спроводи политику Владе Републике Србије, уз апсолутну примену Устава и у складу са законима, а узимајући у обзир међународне конвеције. Опредељеност Координационог тела је да кроз разговор и решевање свих питања кроз надлежне државне институције искаже намеру да се овим делом Србије бави на начин којим ће се побољшати услови живота и рада локалног становништва.  

Извор: Координационо тело