Архива вести
                   

КОНКУРС ЗА УЧЕШЋЕ ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА У ПРОГРАМУ РАДНИХ ПРАКСИ

10. јули 2017.

Позивају се сва заинтересована привредна друштва да се пријаве за учешће у програму радних пракси који реализује Београдска отворена школа (БОШ) у партнерству са Привредном комором Србије и Америчком привредном комором у Србији, а уз подршку Министарства омладине и спорта Републике Србије. Конкурс је расписан у оквиру пројекта „ПРАКСАМ III – Увођење младих у свет рада кроз радне праксе“, који има за циљ јачање капацитета привредних друштава за спровођење програма радних пракси, као и пружање подршке унапређењу запошљивости младих у Србији.

Шта привредна друштва добијају учешћем у програму пракси?

  • Циљану и стручну селекцију практиканата у складу са потребама – стручни пројектни тим ће креирати јавни конкурс и водити процес селекције кандидата на основу анализе потреба заинтересованих привредних друштава. Представници привредних друштава ће имати прилику да учествују у одабиру практиканата за позиције у свом предузећу.
  • Администрирање програма пракси од стране БОШ-а без оптерећења за привредна друштва – склапање уговора са практикантима и администрирање њихових надокнада за покривање трошкова превоза и топлог оброка.
  • Подршку у процесу менторства током програма пракси – запослени из одабраних привредних друштава ће добити прилику да унапреде своје менторске вештине кроз специјално дизајнирану обуку.
  • Континуирану промоцију на регионалном и националном нивоу – путем онлајн и медијских кампања које буду организоване у оквиру пројекта.
  • Обучене кадрове – уколико буду задовољни постигнућима практиканата у тромесечном периоду, моћи ће да их уврсте у свој тим запослених!

До сада је кроз ове програме праксе прошло преко 80 младих људи, у преко 50 компанија и јавних институција, од којих је око 80% запослено по завршетку праксе.

Привредна друштва која имају потенцијала за ширење пословања ће учешћем у програму радних пракси добити прилику да образованим и талентованим, а незапосленим младим људима, омогуће да стекну неопходно радно искуство и повежу се са светом рада, без додатног оптерећења за свој буџет.

Право учешћа на Конкурсу имају сва привредна друштва која испуњавају следеће услове:

  • Послују на територији Србије и у већинском су приватном власништву.
  • Имају реалне изгледе за остварење раста и развоја и потребе за ширењем, односно запошљавањем нових радника.
  • Могу јасно да дефинишу позицију и опис посла за који им недостаје практикант, као и да опишу профил практиканта, потенцијалног запосленог.
  • Имају могућности да обезбеде младима праксу у трајању од три месеца, која ће трајати од 1. октобра до 31. децембра 2017. године.
  • Могу да обезбеде менторство током праксе.

Предност на конкурсу ће имати мала и средња предузећа која немају развијен програм пракси.

Рок за пријаву на конкурс је петак 14. јул 2017. године.

За све додатне информације можете се обратити Тамари Станојевић на и-мејл адресу tamara.stanojevic@bos.rs или путем телефона 011/3061-341.

Извор: Београдска отворена школа и Координационо тело