Архива вести
                   

КОНКУРС ЗА ОРГАНИЗАЦИЈЕ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

18. новембар 2019.

У току је конкурс за организације цивилног друштва са територије Западног Балкана.

Како би се помогло региону Западног Балкана да постане зона стабилности и безбедности кроз спровођење реформи у оквиру процесу европских интеграција, а са фокусом на оснаживање владавине права и економије ових земаља, цивилно друштво је препознато као значајан покретач и промотер реформских процеса кроз пројекат Оснаживање ЕУ интеграција у Северној Македонији, Црној Гори и Србији.

Амбасада Краљевине Норвешке у Београду и Балкански фонд за демократију немачког Маршаловог фонда САД (БТД), овим конкурсом, настављају да подржавају европске интеграције и реформске процесе у Северној Македонији, Црној Гори и Србији. Подршка је обезбеђена за готово трећину области које треба реформисати како би се овим земљама помогло да постану пуноправне чланице Европске уније.

Пројектом је предвиђена подршка за активности које се тичу најважнијих преговарачких поглавља – реформе владавине права и правосуђа (Поглавље 23), стварања простора правде, слободе и безбедности (Поглавље 24), али и реформе јавних набавки (Поглавље 5), политике конкуренције (Поглавље 8), информатичког друштва и медија (Поглавље 10), енергетике (Поглавље 15), заштите животне средине (Поглавље 27), заједничке спољне и безбедносне политике (Поглавље 31) и финансијске контроле (Поглавља 32).

Подршка је подељена у три групе у зависности од типа активности и актера који их спроводе, односно да ли је реч о појединачним организацијама цивилног друштва или коалицијама/мрежама организација.

Спровођење активности организације стратешких догађаја/скупова и иницијатива у наведеним областима реформе подржани су средствима у износу од 20 000 до 200 000 евра у трајању од 6 до 24 месеци.

Додатне информације о конкурсу и пратећа документација су доступни на   http://www.gmfus.org/strengthening-eu-integration-north-macedonia-montenegro-and-serbia

Извор:  Балкански фонд за демократију и Координационо тело