Архива вести
                   

КОМЕСАРИЈАТ: У ПРИХВАТНИМ И ЦЕНТРИМА ЗА АЗИЛ СМЕШТЕНО 4.122 МИГРАНАТА

25. jануар 2019.

Бујановц – Према подацима републичког Комесаријата за избеглице и миграције у 16 прихватних центара и центара за азил у Србији тренутно је укупно смештено 4.122 миграната, од којих је 399 школске деце која похађају наставу у градовима у којима су смештена.

Како је из Комесаријата наводе да је у три прихватна центра у Пчињском округу, у Бујановцу, Врању и Босилеграду, смештено је укупно 486 корисника, међу којима је и 53 деце школског узраста.

У односу на податке из октобра прошле године, број миграната који су смештени у прихватним центрима је повећан, будући да је пре три месеца укупан број смештених у прихватним центрима и центрима за азил у Србији био 3.501, од којих је њих 477 било смештено у прихватним центрима у Пчињском округу.

Повећање броја миграната приписује се зими и хладном времену због чега је већи број њих затражио услуге прихватних центара него што је то био случај у летњем периоду.

Према националној структури и даље је највише миграната пореклом из Авганистана, Ирана и Пакистана.

Према информацијама из Комесаријата, у свих 16 прихватних центара и центара за азил обезбеђене су потребне количине хране, грејања, као и медицинске помоћи за све који су у њима смештени.

Извор: Данас и Координационо тело