Архива вести
                   

КОД ПРЕШЕВА УХАПШЕНИ ШВЕРЦЕРИ ПОВЕЗАНИ СА ОВК

10. мај 2013.

Прешево- Припадници управе граничне полиције , у сарадњи са Управом криминалистичке полиције, ухапсили су 12 особа које су кријумчариле наркотике и акцизну робу, а нађени су и докази о повезаности ове криминалне групе са припадницима Oслободилачке војске Косова.

Двојица ухапшених су из Прешева, шесторица из села Миратовац, по једна особа из Алексинца и Лебана и две из Врања. Сви они се сумњиче да су организовано шверцовали наркотике, дрогу „трамадол“ и цигарете, као и дуван, текстил и оружје.

Како наводе извори блиски истрази, у вишемесечној полициској акцији откривено је да су они из Македоније пребацивали робу на Косово и Метохију, а потом ј слали ка централној Србији и Европи.

Међу ухапшенима су и организатори групе Алан Адеми из Миратовца и Газменд Џемаили из Прешева. Они су од раније познати полицији и осуђивани су за иста дела.

Ухапшен је и Исмет Биљали, који је као припадник Управе граничне полиције – станиција Рујан, злоупотребио службени положај и омогућио шверц преко границе.

У акцији је заплењена разна акцизна роба, један комад ватреног оружја, као и десетине мобилних телефона, који су служили за комуникацију међу члановима групе.

Заплењена је и једна  термовизијска камера за ноћно осматрање, албум са заједничким фотографијама чланова  ове групе и припадника ОВК и документација, која објашњава начин на који је група деловала.

„Колико је група организована говори податак да је пронађена свеска са детаљном евиденцијом о томе колико је сваки члан плаћен за сваки обављени посао“, наводи извор близак истрази.

Сви ухапшени су саслушани у Регионалном центру Граничне полиције према Мекедонији и одређено им је полицијско задржавање до 48 сати. Након тога они ће, уз кривичну пријаву, бити предати надлежном тужилаштву.

Извор: Блиц