Архива вести
                   

КИРБИ: СРБИЈА ЈЕ ТОЛЕРАНТНА ЗЕМЉА

14. мај 2014.

Амерички амбасадор у Србији Мајкл Кирби је током своје недавне посете југу Србије посетио и Амерички кутак у Врању, где је говорио о значају владавине права за развој и модернизацију Србије.

Амасадор Кирби је, осветљавајући питање владавине права, напоменуо да је она важна не само због отварања поглавља 23 у преговорима са ЕУ, већ и да она има велики значај у свакодневном животу.

Амбасадор Кирби је изјавио да је Србија земља у којој живи преко тридесет мањина, и да се може рећи да је Србија толерантна земља, али да се то не одражава најбоље у пракси.

„Под мањинама се подразумевају и Албанци који сматрају да је њихова будућност у Србији, а исто мисле и Срби који сматрају да је њихова будућност са Албанцима“, изјавио је амбасадор Кирби.

„Србија поштује њихова права као грађана Србије. Србија је толерантније друштво него што се то сматра, прихвата другачију културу и различита мишљења, али се то не види најбоље у пракси“, рекао је амбасадор Кирби.

Амерички амбасадор Кирби је том приликом указао на то да су све досадашње Владе биле само добри говорници, јер у сви пуно причали, а мало радили.

„Мислим да је оформљена Влада  поприлично широка, да је састављена од две највеће политичке партије и да су у њој добро одабрани људи и да сада  треба да се позабави питањем имплементације“, нагласио је амбасадор Кирби.   

По њему, Србија је до сада била много боља у сачињавању стратегије него у њеној примени.

Извор: ОК Радио и Координационо тело