Архива вести
                   

КАЗНЕ ЗА НЕОДАЗИВАЊЕ НА ПОЗИВЕ ЗА УВОЂЕЊЕ У ВОЈНУ ЕВИДЕНЦИЈУ

30. jануар 2018.

Бујановац -  „Општи позив је расписан 6. јануара и трајаће до 28. фебруара, а важи за све младиће који ове године постају пунолетни, али и старије, који из неког разлога нису уведени у евиденцију,“ изјавио је новинарима у Бујановцу начелник Центра Министарства одбране у Врању, Игор Милановић.

По његовим речима, након укидања редовног служења војног рока, ово је једина обавеза која је преостала младићима, а састоји се само од попуњавања упитника и не траје више од  неколико минута.

Након истека општег позива, онима који се нису јавили биће послати појединачни позиви на кућне адресе. Уколико се лице не одазове ни на појединачни позив, Центар Министарства одбране покреће захтев за прекршајни поступак .

„Ми не желимо да било ко буде у судском поступку, посебно не за обавезу која траје 2 до 3 минута“, каже Милановић и додаје да су казне за неодазивање од 10.000 до 50.000 динара.

Неодазивање на позиве повлачи и друге консеквенце, које посебно погађају становнике општина Бујановац и Прешево.

„Нажалост, много младих са ових простора одлази у земље западне Европе захтевајући држављанство друге земље, а ми не дајемо сагласност на отпуст из држављанства Републике Србије уколико лице није уведено у војну евиденцију“, истиче Милановић.

Како је рекао, увођење у евиденцију је могуће и у дипломатско – конзуларним представништвима Србије у иностранству, али је такав начин доста скуп, док је овде поступак бесплатан.

Увођење у војну евиденцију се врши у општинским канцеларијама Министарства одбране у Бујановцу и Прешеву, или у Центру у Врању, а Милановић је позвао све на које се позив односи да изврше своју законску обавезу.

Извор: Југпрес и Координационо тело