Архива вести
                   

КАТАСТРОФАЛНА ЕКОЛОШКА СЛИКА НА ПОЧЕТКУ РЕГАТЕ ЈУЖНОМ МОРАВОМ

25. јули 2016.

Бујановац, Врање, Лесковац - Јединствени спуст групе ентузијаста целим током Јужне Мораве, дуг 232 километра, од Бујановца до Варварина, стигао је до лесковачког краја и већ се показало да је ова река изузетно загађена због небриге људи.

Извиђачи редовно о својим активностима обавештавају јавност путем друштвених мрежа, па су тако изнели утиске са првог дела ове регате чија је мисија да утврди стање на обалама и у кориту, као и потенцијалне опасности од поплава.

„Невероватно колико је Јужна Морава лепа за рафтинг. Исто тако је невероватно колико је загађена. Добродошли су сви који могу да учествују, макар на некој краћој релацији,” апелује експедиција.

У Владичином Хану су их дочекали чланови удржења „Поскок“, а у лесковачком крају Градимир Јовић из села Прилепац, еколошки активиста и љубитељ природе који је указивао  на локалне еколошке проблеме и уједно био водич за тај део Јужне Мораве.

До сада су учесници регате прешли 79 од укупно 153 километра.

Јован Коцевски, старешина регате изјавио је пре поласка да ће сав видео и фото материјал ставити на располагање државним институцијама, Министарству одбране, Сектору за ванредне ситуације и предузећу Србијаводе, као надлежном.

Организатор регате је Клуб екстремних спортова „Завичај 1093“ из Врања, а учесници су широј јавности постали познати после филма „Тужна Морава“ којим су скренули пажњу на јадно стање у коме се налазе река и њено приобаље.

Покровитељ регате је Министарство одбране Републике Србије.

Видео снимак регате може се погледати на https://www.facebook.com/194164060618630/videos/1070257223009305/

Извор: Јужне вести и Координационо тело