Архива вести
                   

КАКО ЂАЦИ РАЗБИЈАЈУ ОКЕАН ПРЕДРАСУДА

27. децембар 2011.

Средњошколци из Шапца, Лознице, Ваљева, Прешева и Бујановца боравиће у САД, а потом ће ђаци из Америке доћи у Србију

Ђурђа Јевтић, гимназијалка из Ваљева, прошле године је провела четири недеље у Америци, а после тога је Еби Керн, шеснаестогодишњакиња из Канзаса, стигла у Србију.

Ђурђа и Еби су биле део првог програма за младе лидере централне Европе који финансира Биро за образовна и културна питања америчког Стејт департмента, а у оквиру којег ће и ове године више од 60 младих из Србије, Словеније, Мађарске и Словачке боравити у Америци.

„Током боравка у САД, и после, када су амерички ђаци дошли у Србију, разбијене су многе предрасуде које смо имали једни о другима, а нарочито предрасуде које смо имали о вршњацима Албанцима, јер је у групи било и ученика из Прешева и Бујановца“, каже Ђурђа Јевтић из ваљевске гимназије.

Јасмина Лазовић, координаторка програма из Иницијативе младих за људска права, објашњава да ученици који задовољавају критеријуме, могу да се пријаве на apply@yihr.org до 13. јануара.

„Програм организује Иницијатива младих за људска права, уз подршку америчке амбасаде у Србији и међународног центра „Меридиан” из САД. Учесници морају да буду други или трећи разред средње школе, како би по повратку у Србију имплементирали пројекат који је осмишљен у Америци. Дакле, није нам циљ да оду најбољи ђаци, већ они који имају свест о локалној заједници и идеје за решавање локалних проблема“, рекла је Јасмина. Право учешћа имају средњошколци из неуниверзитетских центара – Шапца, Лознице, Ваљева, Прешева и Бујановца.

„Од учесника се очекује да желе да побољшају средину у којој живе и инспиришу друге да то учине, да су заинтересовани за међународну политику, да желе да упознају и размене знања и искуства са младима из других култура. Они ће посетити Вашингтон, Чикаго, као и један од градова у Северној Каролини, Мисурију и Вермонту. Након тога, 16 младих из САД у августу ће боравити у Србији и Мађарској, а програм ће бити завршен семинаром у Београду за учеснике из свих земаља“, истиче Лазовић.