Архива вести
                   

ЈУГУ СРБИЈЕ ТРЕБА ФОНД ЗА РАЗВОЈ

20. jануар 2012.

Лесковац - На југу Србије, око Лесковца, Врања, Прешева, Бујановца и Медвеђе, најтеже је отварати радна места. Зато ће најважнија активност привредних субјеката Јабланичког и Пчињског округа бити очување садашњих радних места и стварање услова за ново запошљавање.

Уз ову оцену, председник Регионалне привредне коморе Горан Јовић истакао je да тренутно посао тражи 65.000 лица, а да је у радном односу око 72.000 радника.

„Давно смо закључили да је развојна шанса југа Србије пољопривреда и зато смо се залагали за повећање буџетских средстава за ту грану”, рекао је Јовић.

На југу Србије тренутно има много необрађеног земљишта, а како у селима углавном живе старачка домаћинства, нужна је осмишљена развојна политика у тој области.

„Наш је предлог да се образује Фонд за развој југа Србије, јер је то шанса да се издвоје већа средства за овај крај. Као комора смо се залагали за подстицај страних инвеститора, али мислимо да би на сличан начин, издвајањем значајних средстава у аграр, могло да се помогне не само отварању нових радних места, него и истинском оживљавању села”, сматра Јовић.

Привредници југа Србије не могу да буду задовољни укупним извозним билансом у прошлој години. Наставља се сарадња са компанијама из Италије, али и са колективима из Босне и Херцеговине, Македоније, Словеније и Немачке.

Главни извозници су Симпо, Алфа плам, Грунер, Младост, Здравље и још неколико познатих фирми из Врања и Лесковца. У извозу, највише учествује привреда Врања и Лесковца.

„Циљна тачка су земље региона, и ту наши привредници имају највећу шансу за извозне послове”, истакао је Јовић.

Он је додао да је упркос даљини, тржиште Русије, у погледу пласмана прехрамбених производа, изузетно перспективно уколико се обезбеди континуитет и квалитет у испоруци воћа и поврћа.