Архива вести
                   

ЈАВНИ ПОЗИВ ЗА ДОДЕЛУ БЕСПОВРАТНИХ СРЕДСТАВА У ОКВИРУ ПРОГРАМА ПОДРШКЕ ИНТЕРНАЦИОНАЛИЗАЦИЈИ ПРИВРЕДНИХ ДРУШТАВА, ПРЕДУЗЕТНИКА И КЛАСТЕРА

4. мај 2016.

Развојна агенција Србије (РАС) расписала је Јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке интернационализацији привредних друштава, предузетника и кластера у 2016. години. Овај програм имплементира Развојна агенција Србије у сарадњи са акредитованим регионалним развојним агенцијама.

Средства из Програма намењена су за суфинансирање трошкова пружаоца услуга за следеће активности: нови дизајн производа и амбалаже; побољшање постојећих и развој нових технолошких процеса; побољшање постојећих и развој нових производа намењених страним тржиштима; тестирање нових производа; учешће на међународним сајмовима у иностранству и испитивање страног тржишта.

Велика предузећа и кластери могу конкурисати само за две врсте активности: учешће на међународним сајмовима у иностранству и испитивање страног тржишта.

Привредни субјекат или кластер може поднети само један захтев за доделу бесповратних средстава.

Право на доделу средстава имају микро, мала, средња и велика предузећа и предузетници, као и кластери, који кумулативно испуњавају услове конкурса.

Средства се не могу користити за програме који се реализују у: војној и дуванској индустрији, трговини, примарној пољопривредној производњи, финансијском сектору, сектору услуга које нису предмет међународне трговине и организацији игара на срећу и лутрија.

Средства се додељују у износу од 50.000,00 до 1.000.000,00 динара за привредна друштва и предузетнике у зависности од активности, док се за кластере средства додељују у износу од 100.000 до 2.000.000,00 динара. За учешће на сајмовима привредним друштвима ће се додељивати средства у износу до 600.000,00 динара ако нису до сада извозили, односно до 1.000.000,00 динара уколико већ извозе. РАС ће на основу уговора са корисником средстава рефундирати износ до 50% од укупног износа оправданих трошкова пројекта без ПДВ-а. Средства ће бити рефундирана привредном субјекту након завршетка пројекта и достављања извештаја и доказа о завршеним активностима.

Јавни позив ће трајати до утрошка средстава.

Сви пратећи обрасци доступни су на сајту Година Предузетништва 2016 www.godinapreduzetnistva.rs , а за све додатне информације можете се обратити Агенцији, на број телефона: 011/33 98 510 или на адресу: office@ras.gov.rs.

Пријаве са свим пратећим обрасцима и документацијом се подносе лично или препорученом поштом акредитованој регионалној  развојној агенцији (Центар ѕа развој Јабланичког и Пчињског округа, Пана Ђукића 42, Лесковац, Тел: 016/233-440, Е-мејл: info@centarzarazvoj.org, www.centarzarazvoj.org), са назнаком: Пријава на јавни позив за учешће по Програму подршке интернационализацији привредних друштава, предузетника и кластера у 2016. години.

Извор: Развојна агенција Србије и Координационо тело