Архива вести
                   

ЈАВНИ ПОЗИВ У ОКВИРУ ПРОГРАМА „МОЈА ПРВА ПЛАТА“ (РОКОВИ: ЗА ПОСЛОДАВЦЕ – ОД 17. АВГУСТА ДО 25. СЕПТЕМБРА 2020; ЗА КАНДИДАТЕ – ОД 1. ДО 15. ОКТОБРА 2020)

26. август 2020.

Програм Владе Републике Србије „Моја прва плата” спроводи Национална служба за запошљавање уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Канцеларије за ИТ и електронску управу и Привредне коморе Србије.

Циљ програм је подстицање запошљавања младих и пружање подршке привреди у решавању проблема с недостатком кадрова. Програм ће омогућити да се 10.000 младих људи у Србији са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, без радног искуства, оспособи за самосталан рад на конкретним пословима.

Послодавци који су заинтересовани за учешће у Програму објављују конкретне радне позиције (са описом послова на српском језику) на којима ће се млади оспособљавати за самосталан рад по утврђеном програму који одобрава Национална служба за запошљавање, уз ментора који врши надзор и пружа подршку.

Програм се спроводи код послодаваца у приватном или јавном сектору, који се пријаве на Јавни позив Националне службе за запошљавање (https://mojaprvaplata.gov.rs/Document/JavniPoziv.pdf), у складу са Уредбом о Програму подстицања запошљавања младих „Моја прва платаˮ. Позив је отворен за све привредне субјекте који послују на територији Републике Србије (предузетнике, микро, мала, средња и велика правна лица ).

Младима са завршеним средњим образовањем обезбеђена је месечна новчана накнада у износу од 20.000,00 динара, док за оне са завршеним високим образовањем накнада износи 24.000,00 динара. За Програм „Моја прва плата” опредељене су укупно две милијарде динара из буџета Републике Србије. Средства ће бити исплаћивана директно лицима на оспособљавању, преко Националне службе за запошљавање. Поред износа који исплаћује држава, послодавци могу да исплате и додатна средства. Доприноси за случај повреде на раду и професионалне болести, такође ће бити уплаћени у складу са законом.

Оспособљавање за рад траје девет месеци.

Програм „Моја прва плата” ће се реализовати  према следећем распореду:

17. август
Објављивање јавног позива

17. август – 25. септембар
Пријава послодаваца и оглашавање позиција

1. октобар – 15. октобар
Пријава кандидата на позиције

16. октобар – 31. октобар
Селекција кандидата

1. новембар – 7. новембар
Коначна листа кандидата по позицијама и послодавцима

8. новембар – 7. децембар
Потписивање уговора и почетак усавршавања.

Радна група Владе Републике Србије, коју чине представници Кабинета председника Владе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства финансија, Министарства омладине и спорта, Националне службе за запошљавање и Привредне коморе Србије, ће бити задужена за праћење реализације Програма.

Више информација, одговоре на често постављана питања и упутство за коришћење портала „Моја прва плата” потражите на mojaprvaplata.gov.rs.

Извор: mojaprvaplata.gov.rs и Координационо тело