Архива вести
                   

ИЗВОЂЕЊЕ МУЗИЧКЕ БАЈКЕ “ПЕЋА И ВУК” У БУЈАНОВЦУ И МЕДВЕЂИ

1. јун 2009.

Представа „Пећа и вук“, у извођењу Дувачког квинтета Београдске филхармоније у сарадњи са глумцем/наратором наступаће 11. јуна 2009. године, у организацији Координационог тела Владе Републике Србије, у Дому културе у Бујановцу у 10:00 часова и у Дому културе у Медвеђи у 16:00 часова.

“Пећа и вук” је музичка бајка која је упознала генерације деце са светом класичне музике. Музику и текст бајке написао је руски композитор Сергеј Прокофјев. Прокофјев је написао ово дело са циљем да развија музички укус код деце још од малих ногу. Композиција је написана за само четири дана, први пут изведена 1936. и представља најпопуларније и најизовођеније дело овог композитора.

Посебан аранжман ове класичне бајке упознаје децу са дувачким инструментима и користи: флауту, обоу, кларинет, фагот и хорну. Сваки од инструмената квинтета представља по један лик из бајке (Пећу, птицу, мачку, деду, патку, вука, ловце). Разнолике могућности сваког инструмента су истакнуте, а квинтет демонстрира не само како ови инструменти звуче заједно, већ и шта сваки од њих чини јединственим.
Представа траје 50 минута, а циљна публика су деца узраста основне школе, као и породице.

Дувачки квинтет Београдске филхармоније основало је 2005. пет еминентних солиста, дувача овог оркестра. Од тада ова група младих, енергичних свирача доноси разноврстан квинтетски репертоар публици широм региона. Инвентивни програми које овај Квинтет нуди за циљ имају да поведу слушаоце на историјско и музичко путовање.

У протеклој години Дувачки квинтет Београдске филхармоније учествовао је на неколико музичких фестивала, на Међународној Трибини композитора у Београду и одржао бројне концерте и курсеве у региону. Квитет је такође наступио у Паризу учествујући на прослави Међународног дана музике.