Архива вести
                   

ИЗВАНРЕДНА УВЕЖБАНОСТ ВАТРОГАСАЦА:Вежба "СИСТЕМ 2021"

8. новембар 2021.

Медвеђа – Лесковац - Београд - ПРОВЕРА спремности, способности, увежбаности и опремљености система за реаговање у ванредним ситуацијама и ванредним догађајима "СИСТЕМ 2021" одржана је и на подручју Јабланичког округа и то у Лесковцу, Власотинцу и Медвеђи, односно на флотацији Рудника "Леце" у Газдару.

 У Лесковцу се реаговало због пожара у популарној "Осмоспратници" у којој је седиште већине одељења Градске управе. Припадници Сектора за ванредне ситуације су, поред осталог, демонстрирали спремност за гашење пожара на великим висинама новим возилом које је релативно кратко време у саставу ове јединице. Гашење ватре, после избијања пожара који је захватио више канцеларија, изведеноје у најкраћем могућем року, а Ивица Ранђеловић, начелник Сектора за ванредне ситуације у Лесковцу, каже да је задатак био и да се евакуишу особе које нису успеле да изађу из објекта у којем има много дима.

 Ватрогасци су показали изванредну обученост и спремност да брзо реагују и да отклоне све последице оваквог пожара, укључујући и његово локализовање, гашење, евакуацију запослених и грађана и пружање помоћи повређенима. У вежби су учествовали и припадници специјализоване јединице цивилне заштите, Хитне помоћи, Црвеног крста и запослени у јавно-комуналним предузећима и локалној самоуправи.

 Провера увежбаности ватрогасаца одржана је и на тргу у центру Власотинца. Претпостављена ситуација је подразумевала удес путничког возила и цистерне која је превозила запаљиву материју на магистралном путу који пролази кроз центар Власотинца. У тој ситуацији било је десетак теже и лакше повређених особа, а требало је евакуисати и запослене у згради Скупштине општине. Провераване су и сирене за узбуњивање односно престанак опасности, а вежби је присуствовао ивећи број грађана који су са пажњом пратили увежбаност припадника система за  реаговање у ванредним ситуацијама и догађајима.

Извор: Вечерње новости, Координационо тело