Архива вести
                   

ИЗБЕГЛИЦЕ СМЕШТЕНЕ У БУЈАНОВЦУ УЧЕСТВУЈУ У ЧИШЋЕЊУ ПРИОБАЉА ТРНОВАЧКЕ РЕКЕ

12. мај 2017.

Бујановац - У Прихватном центру за избеглице у Бујановцу тренутно је смештено 146 особа, међу којима су углавном породице са децом, као и одређени број малолетника без пратње, изјавио је управник тог центра Немања Божовић.

Божовић је изјавио да се у кампу од његовог оснивања није догодио ниједан инцидент, иако велики број људи борави у истом простору дуже време, као и да су саме избеглице и мигранти заинтересовани за то да дају свој допринос локалној заједници у којој бораве.

„У суботу организујемо акцију чишћења Трновачке реке у којој ће учествовати 30 до 40 избеглица и миграната из центра, заједно са волонтерима из Бујановца у организацији општинског друштва за екологију. У акцији ће учествовати и волонтери Црвеног крста у Бујановцу и Комесаријата за избеглице,” казао је Божовић.

Он је рекао да су избеглице и мигранти посебно заинтересовани да помогну у чишћењу приобаља Трновачке реке зато што породице са децом најчешће проводе време поред реке  и желе да дају допринос заједници у којој се центар налази.

Према његовим речима, Прихватни центар у Бујановцу, који се налази у реновираним просторијама бивше фабрике „Светлост", има капацитет за пријем и смештај 220 особа.

„Услови за смештај су на највишем могућем нивоу, не само да су свакодневно обезбеђена по три оброка за све који су ту смештени, већ постоје и редовне здравствене контроле, као и хигијенска служба у којој раде не само жене које одржавају хигијену, већ и сами мигранти,” рекао је Божовић.

Божовић је навео да се посебна пажња поклања здравственом стању избеглица и миграната, који сви пролазе здравствене контроле приликом пријема у прихватни центар, као и приликом одласка из њега.

Извор: Бета и Координационо тело