Архива вести
                   

ИЗАЗОВ „ДО ПАМЕТНИЈИХ ГРАДОВА УЗ ПОМОЋ ОТВОРЕНИХ ПОДАТАКА“(РОК: 8. ДЕЦЕМБАР 2019)

28. новембар 2019.

Све више се говори о „паметним градовима˝ који олакшавају живот својим становницима уз помоћ технологије. Велику улогу у креирању паметних градова имају подаци који представљају темељ планирања и креирања нових услуга или иновирања старих. Они су такође „улазни материјал“у процесу доношења одлука. У потрази за одговором како да се унапреди јавни превоз и информисаност грађана, смањи гужва у саобраћају и сл. подаци могу показати како саобраћај тренутно функционише и где настаје проблем који се може уочити детаљнијом анализом и укрштањем података.

У циљу да стимулише развој решења заснованих на отвореним подацима, Канцеларија за информационе технологије и електронску управу у партнерству са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) је објавила Јавни позив у виду изазова за предлагање иновативних идеја, а на основу података које нуде локалне самоуправе доступних на Порталу отворених података (њњњ.дата.гов.рс).

Позивају се сви заинтересовани, а посебно стартапи, удружења, као и мала и средња предузећа, да се пријаве и понуде иновативна решења за различите локалне проблеме, како би одлуке биле доношене на основу података и информација, а грађани Србије имали прилику да користе иновативне услуге. Посебно се охрабрује иновативност у приступу, комбиновање постојећих отворених података са подацима прикупљеним од корисника (енг. цроњдсоурцинг дата цоллецтион), креирање или отварање нових база података, креирање функционалности за посебну циљну групу (нпр. грађани, наставници, медији), итд.

Подносиоци пријаве треба да дефинишу један локални проблем који може да се анализира или реши уз помоћ отворених података. Проблем на који се одговара кроз изазов треба да буде препознат од стране локалне заједнице и присутан у јавности.

Победник изазова биће награђен са максимално 8.000,00 долара за развој свог решења.

Додатни подаци о конкурсу и пријавни формулар су доступни на http://www.undp.org.rs/download/tmp/Izazov%20Otvorenih%20Podataka_19.pdf

Рок за пријаву идеје је 8. децембар 2019. године.

Извор: УНДП и Координационо тело