Архива вести
                   

ИЗ СРБИЈЕ ОДЛАЗИ ЕУ ПРОГРЕС, НАЈАВЉУЈУ СЕ НОВИ ПРОГРАМИ ЗА 99 ОПШТИНА И ГРАДОВА

13. фебруар 2018.

Прешево, Бујановац, Медвеђа - После троипогодишњег деловања и финансијке помоћи од 24,46 милиона евра локланим самоуправима на југу, истоку и западу Србије, развојни програм Европски Прогрес престаје са радом, али из ове организације стижу уверавања да ће се покренути нови програм помоћи за 99 општина у овим делу Србије.

„Европска унија и Влада Швајцарске су преко развојног програма Европски Прогрес у протекле три и по године подржале реализацију више од 250 пројеката у 34 локалне самоуправе на југоистоку и југозападу Србије. Програм се завршава 31. марта, а резултати су већ видљиви, те се може рећи да је програм допринео јачању локалне управе, већој конкурентности локалних привреда, унапређењу социјалне и пословне инфраструктуре, као и социјалне укључености, све са циљем да људи у овом делу Србије живе боље”, наводи се у саопштењу ЕУ Прогреса.  

Истиче се да је велики труд и рад уложен у изградњу локалних капацитета, како за припрему тако и за управљање пројектима, у локалним самоуправама, али и међу пољопривредним произвођачким групама, кластерима, малим и микро предузећима, цивилним друштвом и медијима.

Програм је спровела Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији, док је један део средстава ЕУ из укупног буџета, тачније седам милиона евра, уговорено и опредељено за инфраструктурне пројекте преко Министартсва финансија, односно, Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ) при Министарству.

Укупна средства за реализацију програма у висини од 24.46 милиона евра су обезбедиле Европска унија (19,6 милиона евра) и Влада Швајцарске (4,86 милиона евра), а програм је спроведен у партнерству са Владом Републике Србије која је преко локалних самоуправа учествовала са скоро 800.000 евра

Како су донатори Европског Прогреса, ЕУ и Влада Швајцарске, најавили, подршка одрживом развоју локалних самуправа ће бити настављена и у наредном периоду:

„Нови програм ће обухватити 99 општина и градова и реализоваће се уз подршку ЕУ. Он ће бити усмерен на унапређење конкурентности, подршку сектору малих и средњих предузећа, развој инфраструктуре, али и укључивање рањивих група становништва, док ће Влада Швајцарске своју подршку локалним самоуправама фокусирати на унапређење доброг управљања, те ће оне имати могућност да кроз бесповратна средства и техничку подршку унапреде транспарентност и ефикасност у раду, а посебно увођење услуга е-управе.  Још један од циљева програма ће бити и унапређење социјалних услуга и положаја жена”, наводи се у саопштењу представника ЕУ Прогреса, који ће ових дана обићи све локалне самоуправе где су улагана средства.

Извор: Југмедиа и Координационо тело