Архива вести
                   

ИЗ СЕЛА ГАЗДАРЕ МЛАДИ НЕ ОДЛАЗЕ

29. август 2018.

Медвеђа – Село Газдаре је по броју становника, а има их око 500, највеће у општини Медвеђа. Одатле млади не одлазе.У селу живи неколико породица са више од четворо деце. У Газдару, које има уређену инфраструктуру, је почела изградња нове цркве, а у плану је и оснивање задруге.

Село Газдаре, у коме има 400 кућа, се налази на пола пута од Медвеђе до рудника „ Леце".

Нову, лепу школу похађа 13 ђака. Од септембра ће у њу кренути и два првака. Наредне године биће их пет. Од рада на њиви и флотацији рудника злата, олова и цинка, кажу, може добро да се живи.

„Имамо све услове за живот. Само да се ради. Ко ради може да заради“, каже Голубица Маринковић из Газдара.

Поред Јабланице подижу малињаке. На брдима су засади шљива, јабука и крушака. Све је преродило. Газдаре је некада имало највећу задругу у Горњој Јабланици. После три деценије, Задружни дом ће бити потпуно обновљен.

„Да уз помоћ општине формирамо мини-задруге и да у селу имамо своју мини-хладњачу”, казао је председник Савета Месне заједнице Газдаре Небојша Ковинић.

У близини Газдара су и две бање., што је идеално за развој туризма. 

 „Радимо пуно и на запошљавању младих људи преко јавних радова и стручне праксе. На прагу смо отварања две фабрике“, каже председник општине Медвеђа Небојша Арсић.

Бољитка има. Види се то и осећа у Газдару, из којег млади не одлазе, а све више је и оних који се враћају својим коренима.

Извор: РТС и Координационо тело