Архива вести
                   

ИНТЕРВЈУ „ПОЛТИКА“: ИЗЛАЗАК АЛБАНАЦА НА ИЗБОРЕ ПОТВРДА ЈЕ ДА СУ ДЕО СРБИЈЕ

27. jануар 2020.

Интезивни разговори између Београда и Тиране, као што видимо, дају резултате, тако да постепено али сигурно сви на овим просторима схватају да су Албанци са југа централне Србије грађани Републике Србије што њихов споразум о заједничком изласку на изборе практично потврђује. На овај начин председник Координационог тела за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зоран Станковић за „Политику“ оцењује одлуку албанских партија да на предстојећим парламентарним изборима у Србији наступе на заједничкој листи, што је 16. јаунара договорено у присуству званичника владе у Тирани.

Заједничку листу чиниће Партија за демократско деловање (ПДД), Алтернатива за промене, Демократска партија, Покрет за реформе (ДПА) и Покрет за демократски прорес, који ће деловати под једним програмом, а лидери ових странака очекују да ће имати више од два посланика. Станковић подсећа да је до сада „већина албанских странака бојкотовала изборе и на тај начин су губили прилику да учествују у доношењу одлука у парламенту и другим државним органима“.

„Потребно је да Албанци имају своје представнике који ће заступати њихове интересе кроз државне институције Србије. Својевремено су приликом посета нашој земљи и сам Еди Рама, Иљир Мета и Бујар Нишани поручили својим сународницима да су они грађани Републике Србије и да би своје захтеве, проблеме, требало да решавју кроз институције Србије. Управо верујем да је споразум потврда тог става, а састанак у Тирани видим као жељу да се охрабре да изађу на изборе. Њихови програмски принципи говоре да ће они заступати решавање широког спектра питања што указује да су свесни чињенице да се разговором решавају проблеми, а не бојкотом. Такође, они имају свако право по закону да се политички организују и удружују“, истиче Станковић.

Станковић указује и да „није битно где су разговори били и где се споразум потписао, битан је садржај и порука Републици Србији“. На питање да ли то што је споразум потписан у Тирани, а не у Приштини, значи зближавање приврмених косовских институција, Станковић каже да „суштински, Приштина никад није била место где су се политички лидери Албанаца са југа централне Србије договарали о било ком питању“.

„Наглашавам да је изнети став међународне заједнице да Албанци који живе у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи треба да изађу на изборе с обзиром на то да су грађани Републике Србије и да на тај начин заједно са свим инситуцијама и уз њихову помоћ обезбеде бржи развитак и бољитак становника у тим општинама“, поручује Станковић.

Бујановац и Прешево средином ове недеље посетио је и амерички амбасадор у Србији Ентони  Годфри, који се том приликом састао и са представницим ове две општине и лидерима ПДД и Алтернативе за промене, Шаипом Камберијем и Шћипримом Арифијем. Годфри је рекао да је циљ његове посете упознавање са ситуацијом у Србији и истакао да је дијалог најбољи начин за решавање проблема.

На констатацију да део јавности, критикујући споразум албанских партија, у њему види пораст утицаја Тиране, па и „великоалбанске“ теденције, Зоран Станковић указује да би Република Албанија требало „да се стара о својим сународницима који живе ван Албаније, као што то ради Србија, и то право нико ником не спори“.

„Јавност не би требало да критикује овај споразум јер управо он показује позитивну промену става Албанаца према држави и њеним институцијама. Важно је да се зна да је Београд адреса за решавање проблема, унапређивање њиховог положаја, како економскох тако и права и слобода у складу са Уставом, законима и конвецијама о националним мањинама и да је то једини пут. Свестан сам да овај споразум свако тумачи на свој начин али лично верујем да он доприноси бољем разумевању“, закључује Станковић.

Извор: Политика и Координационо тело