Архива вести
                   

ИНТЕРВЈУ КОЈИ ЈЕ МИЛАН МАРКОВИЋ ДАО ЛИСТУ „ПОЛИТИКА“

15. јули 2009.

„Истрага ће дати одговор да ли је експлозија у Прешеву повезана с нападом на припаднике Жандармерије код Бујановца који се десио прошле недеље. Али, по свему судећи, циљ овог терористичког акта је да унесе немир и компромитује способности и могућности државних органа и заплаши албанско становништво, а српско да подстакне да напусти Прешево”, рекао је Милан Марковић, шеф Координационог тела за Прешево, Бујановац и Медвеђу, који је у сталном контакту са представницима локалних власти ове три општине на југу Србије.

Министар Марковић” каже да је ситуација на југу Србије сложена и тешка и логично је да нико није задовољан. Један од проблема, како истиче, јесте образовање Албанаца и недостатак уџбеника на албанском језику. „Осим полиције заступљеност Албанаца у републичким институцијама на југу Србије је готово никаква”, објашњава Милан Марковић, министар за државну управу и локалну самоуправу, коментаришући незадовољство и Албанаца и Срба тренутним стањем у овим општинама.

После потписивања споразума о реконструкцији Координационог тела, Албанци поново учествују у његовом раду, али и даље нису заступљени у републичким институцијама у општинама на југу Србије, као што ни Срби нису заступљени у локалним органима власти. Шта сте урадили да се то промени?

Поставили смо основе за решавање тих проблема, али оперативно без министарстава просвете и правде, већину тога не можемо да решимо. На пример, суђење на албанском језику. Постоје права која су гарантована Уставом и законима, а која се не остварују у овим општинама. С друге стране, Албанци често као да имају жељу да се те ствари не решавају, у нади да ће ти проблеми бити њихови инструменти и аргументи у неким ситуацијама.

У којим ситуацијама?
Пре свега, у односима с међународним званичницима. И Албанци и Срби замерају Координационом телу да има више саветодавну улогу, да организује представе и концерте, уместо да решава реалне проблеме интеграције… Ја њих разумем у потпуности, али Координационо тело нема моћ да решава такве проблеме. Оно може да захтева од надлежних органа да реши проблеме што и радимо.

Шта подразумева реформа образовања на југу Србије?
Осим припреме уџбеника на албанском језику за основне и средње школе, подразумева да од септембра у Медвеђи буду отворена одељења Правног и Економског факултета Нишког универзитета где ће се заједно школовати Срби и Албанци. Наш циљ је да Албанци из Бујановца и Прешева студирају на свом језику по програмима државе Србије.

Изјављивали сте да су ове три општине инертне. Шта очекујете од њихових руководстава да раде?
Не само у тим општинама, већ и у многим другим председници морају да буду много агилнији.

Да ли то значи да мислите да они сада не раде добро?
Раде, али увек може боље и сви морају више да се труде. Често су оптерећени унутарпартијским и међупартијским односима. Мој предлог је да направимо мултиетничку власт, да Срби уђу у локалну власт Прешева и Бујановца, јер би то допринело смањењу тензија. Позивам Албанце да што пре обаве реконструкцију власти у ове две општине.