Архива вести
                   

ХПВ ВАКЦИНУ ПРИМИЛО 13 ДЕТЕТА У БУЈАНОВЦУ

7. октобар 2022.

Бујановац – Београд -  У Дому здравља у Бујановцу од јуна месеца дато је само 13 доза вакцина против хуманог папилома вируса (ХПВ), кажу надлежни у овој здравственој установи.

Према речима Марије Димитријевић, главне медицинске сестре ове установе, вакцина се даје у две или три дозе зависно од узраста особе.

„ За узраст од 9 до 14 година вакцина се прима у две дозе, а за оне од 15 година и старије у три дозе. Препорука је да се друга доза прими за шест месеци“, каже она.

За четири месеца од почетка имунизације ХПВ вакцину су примила три дечака и шест девојчица, од којих је другу дозу примило њих четворо.

Директорка др Далиборка Павловић је раније говорила о слабом интересовању за овом вакцином и поред свих бенефита које она пружа.

Подсетимо, све потребне информације о ХПВ вакцини, њеном значају, када се и како прима родитељи и деца могу добити у школском диспанзеру.

Имунизација вакцином против хуманог папилома вируса није обавезна већ препоручена, а најидеалније раздобље за примање ове вакцине, према препорукама лекара, је од 12. до 14. године за оба пола.

У бујановачки Дом здравља почетком јуна стигло је 30 доза вакцина.

Извор: Бујановачке, Координационо тело