Архива вести
                   

„ХОЏИНА КЋИ“- РОМАН О ЗБРАЊЕНОЈ ЉУБАВИ АЛБАНКЕ И СРБИНА

26. октобар 2018.

Медвеђа – Први роман новинара и писца Милорада Додеровића из Ниша, пореклом из околине вишенационалне Медвеђе, „Хоџина кћи” биће промовисан на Сајму књига у Београдау, 26. октобра, којег критичари упоређују делимично са Шекспировим  „Ромеом и Јулијом”, са епским народним песмама или са делима Томаса Мора и Томаза Кампанеле.

То је је љубавна прича између Рамизе и Боре, који су се најпре срели као деца чувајући стада на планинским висоравнима и заволели, да би их живот одвојио, па опет саставио, спремне да превазиђу табуе и забране. Планови да Рамиза иза себе остави традицију, да промени веру и име и роди Бори два сина, „да се супроставе боговима својих нација”, падају у воду јер главни јунак гине у саобраћајној несрећи, па тако роман има трагичан крај.

Лепа хоџина кћи Рамиза није измишљен, већ стварни лик, све остало је фикција.

 „Сви ми, дечаци, били смо заљубљени у заиста прелепу хоџину кћи. Чекали смо да је видимо на извору и напајамо се њеном лепотом или да је кроз тарабе гледамо како шета баштом”, прича аутор романа.

Додеровић је оквир за причу пронашао у свом завичају, Горњој Јабланици, где се овакве античке драме догађају и обичним људима. Основу за то даје им патријархална традиција која налаже да се моралне норме не смеју прекршити ни по коју цену, а јаче су и од свих закона које прописују државе, пролазне и често краткотрајније од људских живота.

„Све суштински важне приче су о љубави и смрти. Све друго је лук и вода. Доајен новинарства Милорад Додеровић то одлично зна и зато је свој романескни првенац посветио темама о којима једино и вреди писати”, пише у рецензији Велибора Петковића.

Иначе, аутор „ Хоџина кћи”, новинарски је бард са богатом каријером.

Роман „Хоџина кћи“ је његов први роман.

Извор: Југмедиа и Координацино тело