Архива вести
                   

„ХЕРБА“ – НОВА ФАБРИКА ВОДЕ

1. април 2008.

Бујановац Следећег месеца требало би да почне да ради и четврта бујановачка фабрика минералне воде. После „Хебе“, „Врела-Прохорова“, потом „Јумкове“ „Биводе“ – свих у Раковцу, односно Бујановачкој Бањи, у непосредној близини Бујановца такође, само десетак километара јужније, у селу Љиљанцу отвориће се још једна фабрика – „Херба“.
„Херба“ ће експлоатисати извориште издашности 2,2 литра минералне воде у секунди у самом Љиљанцу. Фабрика ће флаширати девет и по хиљада литара воде на сат, пунити седам и по хиљада пластичних боца од 0,3 до шест литара. Примењиваће немачку и италијанску технологију. Испрва овде ће радити двадесет и четири радника. „Херба“ под кровом има 1.150 квадрата. Њена изградња трајала је две године, а власник Момчило Јањић уложио је досад 1,6 милион евра.
Јањић за „Привредни преглед“ каже да му суседни произвођачи нису конкуренција. Љиљаначка фабрика воде већ има осигурано тржиште. Она ће заправо извозити воду – половину производње продаваће у Либији и Грчкој. Јањић се нада да ће му Републички фонд за развој усвојити захтев и одобрити кредит од осамнаест милиона динара (две стотине двадесет хиљада евра) ради комплетирања инвестиције и да ће водити рачуна да је привреда бујановачког краја неразвијена а да ће нова производња отворити и велики број нових радних места.
Подсећања ради, под Бујановцем је, кажу, „море“ киселе воде. Бујановачко „море“ старо је између три и четири хиљаде година. Резерве му се процењују на две стотине милиона литара годишње. Својевремена истраживања утврдила су да би из фабрика које овде буду ницале могло дневно да креће сто шлепера воде.