Архива вести
                   

ГУМОПЛАСТИКА: УВЕДЕН ПРЕДХОДНИ СТЕЧАЈНИ ПОСТУПАК

20. фебруар 2019.

Бујановац – У бујановачкој Гумопластици покренут је тзв. претходни стечајни поступак, потврдила је судија Привредног суда у Лесковцу Тијана Момчиловић.

„Претходни стечајни поступак над дужником ДП Гумопластика д.о.о. покренут је ради утврђивања разлога за покретање стечајног поступка над стечајним дужником“ – наводи се у решењу тог суда од 8. фебруара.

Предлог за отварање стечајног поступка поднело Министарство привреде којег заступа Одељење државног јавног правобранилаштва у Лесковцу.

Из Министарства су, илуструјући разлоге за овај предлог, навели да је у конкретном случају „код стечајног дужника наступила трајна неспособност плаћања, тј. непрекидна блокада почев од 9. маја 2018. године“ која је на дан подношења прелога износила 8,4 милиона динара.

Из Министасртва су као додатни разлог навели и то да „стечајни дужник није приватизован до рока предвиђеног законом“, јер није било заинтересованих купаца.

Министарство је као предујам за трошкове вођења стечајног поступка морало да уплати 200.000 динара Привредном суду.

„Стечајни судија је у конкретном случају утврдио да је предлагач овлашћен за покретање стечајног поступка и да је учинио вероватним разлоге за покретање истог“ – наводи се у решењу.

Као мера обезбеђења према стечајном дужнику, према истом решењу, именована је Агенција за лиценцирање стечајних управника као привремени стечајни управник која је предузела сва овлашћења органа управљања у Гумопласици, односно стечајном дужнику.

Такође, решењем је забрањено располагање имовином Гумопластике без претходно прибављене сагласности стечајног судије или привременог стечајног управника.

Мерама се забрањује извршење и исплата са рачуна стечајног дужника без сагласности напред поменутих, а такође и спровођење извршења према Гумопластици, укључујући и забрану или привремено одлагање које се односи на остваривање права тзв. разлучних и заложних поверилаца.

Судско рочиште за утврђивање разлога за отварање стечајног поступка заказано је за 14. март ове године и биће одржано у Привредном суду у Лесковцу.

Председник синдиката Независност у Гумопластици, Славољуб Ристић рекао је да је радницима стало „да се реши коначан статус предузећа, макар то био и онај најгори исход – стечај“.

„Јер, у том случају имали бисмо неко време право на финансијску надокнаду преко тржишта рада, а после би се свако сналазио како зна и уме. Овако, ми не знамо шта ћемо са собом“ рекао је Ристић.

Извор: Бујановачке и Координационо тело