Архива вести
                   

ГИЗ ДОНИРАО ОПРЕМУ ПЧЕЛАРИМА ИЗ МЕДВЕЂЕ

23. новембар 2017.

Медвеђа - Након донирања 50 кошница, представници Немачке организација за међународну сарадњу ГИЗ су новоформираном удружењу пчелара “Апис” у Медвеђи уручили комплет најсавременије опреме за прераду меда.

Чланови овог удружења добили су електричне ручне центрифуге за врцање меда, млин за шећер, топионик воска са пресом, дупликатор, односно машину која издваја фруктозу да би се добио чист мед, као и хомогенизатор и лап-топ.

Претходно је ГИЗ помогао формирање удружења, а општина Медвеђа подржала иницијативу и уступила смештај за опрему, али и за организацију састанака и обука које ће се одржавати.

Предаји опреме и састанку са пчеларима присуствовао је руководилац ГИЗ-овог пројекта  „Подстицање запошљавања младих” Heinz-Dieter Harbers.

Председник општине Медвеђа Небојша Арсић је на заједничком састанку указао на проблем исељавања младих због недостатка посла.

„Донација опреме Удружењу младих пчелара представља значајну помоћ нашим младим пчеларима да отпочну и унапреде свој бизнис, што је од изузетног значаја за целу нашу општину, јер се тиме стварају предуслови да млади остану на овим просторима и обезбеде себи и својим породицама сигурну егзистенцију.  Општина Медвеђа своју шансу за развој види кроз помоћ пољопривредним произвођачима, јер постоје природни ресурси за развој пчеларства, сточарства и воћарства, што треба искористити као предност овог краја. Врло је значајно младе окренути ка селу, и пружити им услове да од свог рада могу издржавати себе и своје породице. На нама у локалној самоуправи је да створимо што је могуће повољније услове за пословање наших суграђана, у чему нам велику помоћ дају људи из организације ГИЗ оваквим пројектима, а на младим пчеларима је да ту помоћ искористе што боље, да својим радом и залагањем оправдају ту помоћ, не због општине Медвеђа и организације ГИЗ, већ због самих себе, јер тиме себи стварају основу за сигурнију будућност”, казао је Арсић

Пројекат „Подстицање запошљавања малдих” се спроводи у сарадњи са Министартсвом омалдине и спорта Републике Србије. Циљ пројекта је пружање подршке младима између 15 и 35 година старости како би се боље позиционирали на тржишту рада и лакше дошли до посла. Партнер у реализацији пројекта у Јабланичком округу је град Лесковац.

Извор: Југмедиа и Координационо тело