Архива вести
                   

ФОРМИРАЊЕ РАДНЕ ГРУПЕ ЗА РАЗВОЈ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА У ПРЕШЕВУ И БУЈАНОВЦУ

8. март 2010.

БЕОГРАД – Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево Бујановац и Медвеђа и Министарство просвете, у сарадњи са Центром за ненасилни отпор и Центром за образовне политике одржали су 3. марта 2010. године у Палати Србија дискусију о прелиминарним резултатима и закључцима Студије изводљивости за отварање високошколских установа у Прешеву и Бујановцу. Дискусију су својим говорима отворили директор Службе Координационог тела Ненад Ђурђевић, високи представник ОЕБС-а за националне мањине, амбасадор Кнут Волебек и државна секретарка Министарства просвете у Влади Републике Србије, Тинде Ковач Церовић. Закључке Студије изводљивости представила је лидерка истраживачког тима др Јана Баћевић.

Директор Службе Координационог тела, Ненад Ђурђевић је у уводном излагању најавио формирање радне групе која ће се бавити развојем високог образовања у Прешеву и Бујановцу. „Ову радну групу заједнички ће формирати Координационо тело, Министарство просвете, представници ОЕБС-а, академска и локална заједница, у складу са Студијом изводљивости за отварање високошколских установа у Прешеву и Бујановцу“, нагласио је Ђурђевић и додао да је „развој високог образовања у Прешеву и Бујановцу мотивисан не само потребом да се албанској заједници омогући високо образовање на матерњем језику, већ и жељом да повећање укупног нивоа образованости становништва допринесе економском развоју тог сиромашног подручја“.

Студија изводљивости, чији ће коначан текст бити завршен и представљен у априлу, предвиђа да развој високог образовања у Прешеву и Бујановцу треба да се одвија у институционалном оквиру Републике Србије, по могућности у оквиру постојећих високошколских установа у Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару. Као што је Ненад Ђурђевић подвукао, „развој високог образовања мора да буде одржив, док будући студијски програми на српском, албанском, а било би идеално и на ромском језику, треба да задовоље потребе тржишта рада и омогуће покретање економског развоја“. Један од прелиминарних закључака Студије као кључни став предвиђа и развијање додатних активности како би се омогућила заједничка социјализација и међусобна комуникација припадника различитих заједница, навео је директор Службе Координационог тела.

Тинде Ковач Церовић, државна секретарка у Министарству просвете, рекла је да је питање успостављања система високошколског образовања у јужној Србији приоритет Министарства просвете, које је почело да се ангажује на овом пројекту пре годину дана и то радом на пројекту отварања испостава Економског и Правног факултета Нишког универзитета у Медвеђи.  Државна секретарка је истакла да Министарство просвете развија нову образовну политику, која се ослања на следећа три циља: повећање запослености, обезбеђивање адекватног образовања за све етничке групе и квалитет иновације – заснованост понуде на новим знањима.  Она је додала да је циљ Министарства просвете примена свих елемената друштвеног контекста у пракси, као и да је Министарство просвете спремно да се даље ангажује на реализацији овог пројекта.  

Високи комесар ОЕБС-а за националне мањине амбасадор Кнут Волебек истакао је да образовање на југу Србије треба да буде мултиетничко и мултијезично, уз оцену да оно има кључни значај за развој читаве јужне Србије.  Волебек је истакао да је образовање начин да се будућност учини бољом, рекавши да ће високошколске установе у Прешеву и Бујановцу омогућити Србима, Албаницима и Ромима студирање на њиховим матерњим језицима, што ће олакшати интеграцију припадника ове три етничке заједнице.  Амбасадор Волебек је такође рекао да је важно да све стране буду ангажоване на овом пројекту, укључујући и представнике три локалне самоуправе, јер се пројекат примењује за добробит свог становништва јужне Србије.  „Канцеларија високог комесара ОЕБС за националне мањине ће пружити пуну подршку примени преосталог дела овог пројекта“, закључио је Кнут Волебек.

У расправи у којој су учествовали председници општина Прешево, Бујановац и Медвеђа – Рагми Мустафа, Шаип Камбери и Слободан Драшковић, народни посланик Риза Халими, председници Скупштина општина Прешево и Бујановац – Скендер Дестани и Јонуз Муслиу и посланик у Скупштини општине Бујановац, Др Стојанча Арсић, изнете су конструктивне примедбе на неке од закључака Студије, али и већински став да је Студија корак у добром правцу и спремност локалних партнера да се укључе у радну групу као следећи корак у реализацији овог пројекта.  

Студија изводљивости је резултат пројекта „Реформа образовне политике на југу Србије“, који има за циљ да систематизује елементе образовног система у Србији, сагледа компаративна искуства из региона и понуди могуће сценарије за будуће активности.

Студију су финансијски подржали Фонд за отворено друштво, Одељење за међународни развој Уједињеног Краљевства, Балкански фонд за демократију и Координационо тело Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа.