Архива вести
                   

ЕВРОПСКИ ПРОГРЕС: ОДОБРЕНИ ПРВИ ПРОЈЕКТИ ЗА МАЛА И СРЕДЊА ПРЕДУЗЕЋА

29. април 2015.

Пријепоље - Управни одбор развојног програма Европски ПРОГРЕС одобрио је на јучерашњем састанку финансирање пет пројеката за пружање подршке кластерима укупне вредности 198.000 евра, од чега ће Европска унија и Влада Швајцарске обезбедити 174.000 евра, а преосталих 24.000 евра сами кластери. Овим пројектима ће бити подржано 28 малих и средњих предузећа на југоистоку и југозападу земље а очекује се да кроз реализацију активности  буде отворено најмање 15 нових радних места, те да се повећа промет и извоз за најмање 5 одсто.

На састанку је такође одобрена техничка подршка за десет општина у изради планова капиталних инвестиција и програмских буџета за 2016. годину. Израда планова капиталних инвестиција део је напора да се побољша процес идентификације, развијања и реализације пројеката који могу дати значајан допринос развоју. Локалне самоуправе су, у складу са Законом о буџету, почеле да примењују програмско буџетирање од 2015. године, али им је и даље потребна стручна подршка како би у потпуности применили овај модел буџета, који доприноси делотворнијем управљању јавних финансија.

Током јучерашњег петог састанка, Управни одбор је одобрио и критеријуме за јавне позиве за увођење и развој географских информационих система (ГИС), пројекте јавно-приватног партнерства и пројекте за покретање бизниса у власништву жена. Такође је одобрен план за пружање подршке општинама у унапређењу развоју социјалног укључивања кроз запошљавање угрожених група.

На састанку је представљен и напредак који је Програм остварио у првом кварталу ове године, а можда је најбољи показатељ напретка податак о 77 одобрених пројеката за финансирање у укупној вредности од 1,12 милиона евра. Још један од кључних резултата оостварених током овог периода је и објављивање позива за подношење предлога пројеката локалне инфраструктуре од стране Сектора за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније при Министарству финансија Владе Републике Србије. С друге стране, чланови Управног одбора су указали на одређене изазове са којима се Програм соучава.

Председавајући Управним одбором, Бранко Будимир, из Канцеларије за европске интеграције Републике Србије, указао је на то да је мали број пристиглих предлога пројеката директно повезан са економским развојем. Од пристиглих 53 предлога за израду техничке документације, само шест је било економских, док је чак 53 одсто предлога било за реконструкцију већ постојеће инфраструктуре. Он је позвао представнике локалних самоуправа да теже идентификовању пројеката који доприносе економском развоју како би што ефикасније утрошили средства која су на располагању преко Европског ПРОГРЕС-а.

Ана Станковић, испред Делегације Европске уније, је указала да општине морају да поштују почетну динамику у имплементацији пројеката и да сва кашњења у почетку, укључујући и кашњења у уплатама кофинансирајућих средстава од стране општина, могу да успоре реализацију пројеката.

Представник Швајцарске канцеларије за сарадњу у Србији, Петар Василев, је додао да у реализацији пројеката мора да постоји одређен степен сарадње и да „донатори морају да буду сигурни да је одређена општина добар партнер“.

Састанком је председавала Канцеларија за европске интеграције Владе Србије а  присуствовали су представници министарстава Републике Србије, општина које учествују у реализацији Европског ПРОГРЕС-а, представници развојних агенција и пројеката, цивилног друштва, донатори – представници Европске уније и Владе Швајцарске.

Активности Европског ПРОГРЕС-а, програма који доприноси одрживом развоју јужне и југозападне Србије, Европска унија и Влада Швајцарске подржаће са укупно 24,46 милиона евра. Одобрени пројекти имаће за циљ јачање локалне администрације, стварање повољне средине за развој инфраструктуре и привреде као и побољшање спровођења социјалне инклузије и политике запошљавања. Програм спроводе Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) и Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније при Министарству финансија Владе Републике Србије (ЦФЦУ).

Општине обухваћене Програмом су: Нови Пазар, Ивањица, Нова Варош, Прибој, Пријепоље, Рашка, Сјеница и Тутин на југозападу Србије, као и Прокупље, Блаце, Житорађа, Куршумлија, Лесковац, Бојник, Власотинце, Лебане, Медвеђа, Црна Трава, Врање, Босилеград, Бујановац, Владичин Хан, Прешево, Сурдулица, Трговиште, Брус, Алексинац, Гаџин Хан, Дољевац, Мерошина, Сврљиг, Бабушница, Бела Паланка и Књажевац на југоистоку земље.

Извор: Европски Прогрес и Координационо тело