Архива вести
                   

ЕВРОПСКА УНИЈА ПОСВЕЋЕНА БУЈАНОВЦУ И ПРЕШЕВУ

13. децембар 2021.

Бујановац – Прешево - Београд - Европска унија остаје посвећена развоју Бујановца, Врања и Прешева, поручиле су ЕУ дипломате током посете југу Србије.

Локални развој на југоистоку Србије и управљање миграцијама биле су главне теме посете делегације предвођене амбасадором ЕУ у Србији, Емануелом Жиофреом  Врању, Прешеву и Бујановцу.

Делегација се састала са председником општине Бујановац Нагипом Арифијем, председником Националног савета Албанаца, Рагмијем Мустафом и градоначелником Врања, Слободаном Миленковићем  и том приликом је потврђена посвећеност ЕУ развоју ове три локалне самоуправе.

Приликом посете прихватном центру у Прешеву, амбасадор Жиофре истакао је хумани приступ миграцијама који је Србија заузела обезбеђујући свим мигрантима храну, здравствене услуге и образовање без обзира на њихов правни статус.

“Јако ценимо хуман начин на који је Србија приступила третману миграната и избеглица осигуравајући им основне услове за живот. ЕУ је до сад обезбедила 130 милиона евра и наставићемо подршку, јер је ово питање које захтева ангажман свих. Управо на Међународни дан људских права хтео бих да истакнем важност владавине права, демократије и заштите права сваког појединца. Такође, Србија је вредно радила и на усклађивању своје политике миграција и система азила и правног оквира са правним тековинама ЕУ и  за веома кратко време је урадила оно што би иначе могло да траје много дуже”, изјавио је амбасадор Жиофре истичући добру сарадњу ЕУ и Србије у управаљању миграцијама.

Амбасадори Португала и Белгије такође су изразили задовољство оним што заједнички раде Србија, ЕУ и УНХЦР у Прешеву, Врању, али и другим прихватним центрима широм Србије.

“Надам се да ће миграциона политика Србије наставити да прати основне вредности ЕУ и људских права, те наставити да буде инклузивна, подржавајућа и хумана, јер изнад свега, сви смо људска бића”, истакла је амбасадорка Португала, Вирџинија Мендез да Силва Пина.

“Овде смо да покажемо подршку свему што ЕУ ради у Србији, било у прихватним центрима, развоју малих и средњих предузећа или у другим областима. У свему томе смо сви ми заједно актери, поносни да су све инвестиције ЕУ добро искоришћене и у корист грађана”, додао је амбасадор Белгије, Кун Адам.

Делегација је обишла и радове на центру за азиланте у Врању, који финансира Европска унија, као и предузећа која су добила бесповратна средстава кроз ЕУ програме.

Извор: Бујановачке, Координационо тело