Архива вести
                   

ЕУ ПОДРШКА РАЗВОЈУ МИКРО И МАЛИХ ПРЕДУЗЕЋА КЉУЧНИХ ЗА ЕКОНОМСКИ РАСТ И ПОВЕЋАЊЕ ЗАПОСЛЕНОСТИ

25. фебруар 2019.

Бујановац – У Бујановцу су уручени уговори за 38 предузећа из Зајечарског, Јабланичког, Нишавског, Пиротског, Пчињског и Топличког округа.

„Европска унија (ЕУ) пружа подршку микро и малим предузећима која чине 90 посто свих предузећа и стуб су привреде како у Србији тако и у земљама ЕУ“, рекао је шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици приликом уручивања уговора о донацији првој групи од 38 од укупно 106 предузећа са југа Србије чији су пројекти одобрени преко програма ЕУ ПРО.

„Подршком вашим предузећима показујемо да ће добре идеје увек имати подршку, а да ви сами морате да стварате будућност, водите своја предузећа и запошљавате људе. Европска унија је ту да вам преко програма ЕУ ПРО помогне да реализујете своје идеје и претворите их у пословне прилике“, поручио је шеф Делегације ЕУ предузетницима и предузетницама и додао да ће Европска унија наставити да помаже овај део земље кроз своје политичке, финансијске и социјалне инструменте.

Европска унија је са више од два милиона евра подржала микро и мала предузећа са југоистока и југозапада Србије имајући у виду да су она кључна за постизање привредног раста и отварања нових радних места. Предузећа, која се претежно баве производњом хране, намештаја, текстила и одеће, прерадом дрвета и метала, добиће нову опрему и тако повећати своју производњу и квалитет производа а већ у првој  години запослити 255 људи, што чини повећање од 25 процената у односу на тренутни број запослених.

Шефица Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији, која спроводи ЕУ ПРО програм, Микела Телатин поручила је награђеним предузећима да је важно да дају добре примере у својим заједницама и промовишу позитивне промене које доприносе бољем животу грађана.

„УНОПС ће кроз имплементацију ЕУ ПРО програма стварати синергију тако што ће промовисати предузетништво, развој локалне и економске инфраструктуре и социјалну кохезију и унапређивати квалитет живота становништва. То је уједно и мандат УНОПСа – подршка људима да стварају бољи живот а земљама  да остваре одрживи развој“, рекла је Микела Телатин.

Позив је спроведен у сарадњи са Министарством за европске интеграције, Министарством привреде, Развојном агенцијом Србије, регионалним развојним агенцијама и привредним коморама, а значајну подршку су пружиле и локалне самоуправе укључене у спровођење програма ЕУ ПРО.

„Овакви подстицаји које пружа Европска унија доприносе напорима локалне самоуправе да се унапреди развој општине, а драго ми је да је чак пет предузећа из Бујановца и једно из Прешева добило подршку“, рекао је Шаип Камбери председник општине Бујановац.

Амбасадор ЕУ, Сем Фабрици се током посете југу Србије у Бујановцу такође састао са председником општине Шаипом Камберијем, као и председником Националног савета албанске националне мањине, Рагмијем Мустафом, а имао је састанак са председником Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа, Зораном Станковићем.

Извор: Југпресс и Координационо тело