Архива вести
                   

ДВА СТРАНА ЈЕЗИКА ОД ПРВОГ РАЗРЕДА ОСНОВНЕ ШКОЛЕ

2. фебруар 2017.

Београд - Став министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића је да би сва деца у Србији требало  равноправно да уче два страна језика.

„За такву промену морао би значајно да се промени ђачки распоред часова. Сада се први језик учи од првог, а други страни језик од петог разреда. Ако би већ прваци учили два страна језика, то би значило више часова у школи, а за то је потребна и измена закона. Деца већ сада имају више часова него што је то законом прописано.  Морамо да дефинишемо радну недељу, да прецизно утврдимо шта ученике оптерећује, а шта релаксира,“ рекао је Шарчевић у ОШ “Михаило Петровић Алас” у Београду.

Од ученика у Србији захтева се мањи ниво знања на крају школе него од њихових вршњака у Француској, Немачкој или Русији. Док се од њихових вршњака у иностранству очекује да из првог страног језика достигну Б1 ниво, нашим ђацима довољно је да науче до А2 нивоа. Ово је показала анализа коју је Друштво за стране језике и књижевност радило прошле године за потребе Министарства просвете.

Извор: РТВ Ритам и Координационо тело