Архива вести
                   

ДРЖАВНЕ СУБВЕНЦИЈЕ И РЕЦИКЛЕРИМА: САКУПЉАЧИМА ОТПАДА 3,5 МИЛИЈАРДИ ДИНАРА

29. новембар 2019.

Рециклери би наредне године могли да рачунају на државне субвенције од укупно три и по милијарде динара. Предлогом буџета за следећу годину ресору заштите животне средине предвиђено је 27 одсто више новца. Сав "вишак" ће бити усмерен у буџетски фонд, па ће он заправо бити већи 45 одсто.

Србија, баш као и остале земље света, покушава да се окрене циркуларној економији, чији је принцип коришћење ресурса тако да се отпад елиминише. Уколико би овај заокрет заживео, само у сектору пластичне амбалаже отворило би се 2.000 нових радних места и створило близу 160 милиона евра бруто додате вредности. Ови подаци су се чули на конференцији "Управљање отпадом у контексту климатских промена", у организацији ГИЗ и Министарства заштите животне средине.

„Наредне године, захваљујући договору са Министарством финансија, имаћемо већи буџет. Највеће повећање ћемо имати у подстицајима за рециклажну индустрију. Годинама рециклери, нарочито они који се баве опасним отпадом, могу да прикупе више него што раде, али држава нема средстава да их подржи. Ако хоћемо да се очисти држава, морамо да им помогнемо. И то је питање циркуларне економије. Прво морамо да сакупимо отпад, па да видимо како ће се искористити,” рекао је министар Триван.

Србија припрема и нова решења кроз Закон о управљању отпадом.

„Морамо да рециклирамо, раздвајамо и штедимо ресурсе. Законом ћемо питање пластичних кеса спустити на локални ниво. Они сносе одговорност за управљање животном средином. Посветићемо пажњу фармацеутском отпаду. Предузећа која се баве отпадом, а огреше се о прописе, неће моћи да поново добију дозволу да се баве тим послом,” истакао је министар Триван.

Анализе показују да се у Србији, у сектору пластичне амбалаже, годишње генерише 16 килограма отпада по становнику. Од тога се рециклира свега 22 одсто. У ЕУ се генерише чак 32 килограма по становнику, али се рециклира 43 одсто. Када је реч о отпаду хране у Србији, свега један одсто се поново користи на храну за животиње, биогас, цомпост и донације банкама хране.

Извор: Вечерње новости, Пословно јутро и Координационо тело