Архива вести
                   

ДРЖАВА ПОМАЖЕ СЕОСКЕ ДОМАЋИНЕ И ЗАНАТЛИЈЕ – ВРАЋА НАЈМАЊЕ ПОЛОВИНУ УЛОЖЕНОГ

26. август 2019.

Држава ће вратити најмање половину уложеног новца онима који уложе у туризам или у старе и уметничке занате у руралним подручјима. Конкурс је расписало Министарство пољопривреде, а пријаве трају до краја септембра. Сеоски домаћини који испуне захтеве могу да рачунају на највише три милиона динара, занатлије ће добијати до 500.000 динара.

Познаваоци очекују да ће се највећи број захтева односити на унапређење постојећих садржаја. За изградњу модернијих купатила, куповину опреме за кухиње и дечија игралишта.

„Конкурс предвиђа чак и изградњу сауна, набавку намештаја у апартманима и собама, али чини се да их је највише заинтересовала изградња инсталација за грејање, пре свега за соларне системе за грејање воде", каже Владимир Ивановић из Туристичке организације Љиг.

Уштеда није једини разлог еколошких размишљања српских домаћина. Све више увиђају да је пословање у складу са природом добра препорука за привлачење иностраних гостију.

„Исто тако смо повезали с тим и ове старе занате који су атрактивни са аспекта туризма, а са друге стране помажу и пољопривредницима у забаченим деловима да могу да обављају неке своје активности који и даље тамо се врше на један традиционалан начин", наводи министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Министар додаје да омогућавају пољопривредним газдинствима да код своје куће повежу и пољопривреду и сеоски туризам и да направе највећу могућу вредност и профит.

Право на подстицаје имају пољопривредна газдинства, привредна друштва и земљорадничке задруге. Могу да инвестирају искључиво у аутентичне угоститељске објекте, односно у набавку опреме и алата за занате.

Извор: Пословно јутро и Координационо тело